utorak 24. jul 2012.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Gorivo poskupelo u proseku za 1,5 dinar

Gorivo poskupelo u proseku za 1,5 dinar

BEOGRAD - Gorivo u Srbiji poskupelo je u proseku za 1,5 dinar po litru, zbog pada vrednosti dinara prema dolaru i evru i rasta cena nafte na međunarodnom tržištu.

Kod NIS-a je, kako je saopšteno, poskupeo evro dizel za 1,5 dinar po litru, dizel D2 za 1,6 dinara, BMB 95 za 1,8 dinara, evro premijum BMB 95 za dva dinara, a TNG za jedan dinar.

Vlasnici privatnih benzinskih pumpi takođe najavljuju skok cena u maloprodaji zbog poskupljenja goriva u veleprodaji za oko dva dinara po litru.

Predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih pumpi Miroslav Velicki rekao je Tanjugu da je gorivo poskupelo zbog pada vrednosti dinara u odnosu na druge svetske valute i zbog rasta cena sirove nafte.

On je istakao da će već danas ili sutra poskupeti gorivo na pumpama članicama tog udruženja.

Velicki je naveo da je u ovoj godini promet naftnih derivata u Srbiji manji za oko tri do pet odsto u odnosu na prošlu godinu.

U NIS-u objašnjavaju da prilikom formiranja cena naftnih derivata uzimaju u obzir kretanje cene sirove nafte na svetskoj berzi, kao i kurs dinara u odnosu na dolar.

NIS se zalaže za zdravu i ravnopravnu konkurenciju na srpskom tržištu naftnih derivata i skladu sa tim primenjuje fleksibilnu politiku obrazovanja cena motornog goriva na svojm pumpama, kažu u toj kompaniji i ističu da svojim klijentima nude cene u skladu sa tržišnim cenovnim tendencijama.

NIS podseća da je kod njih trenutno u toku nagradna igra "Vožnja bez granica" u kojoj dobitnik glavne premije besplatno dobija 4.000 litara goriva.

Tokom poslednje tri sedmice na svetskim berzama došlo je do skoka cena nafte zbog jačanje napetosti na Bliskom istoku i izgleda za pad isporuka nafte Cena nafte je uvećana za oko 15 dolara po barelu otkako je "tečno zlato" pre tri sedmice skliznulo na ovogodišnji minimum, prenele su svetske agencije.

Nafta za isporuku u septembru na Njujorškoj robnoj berzi danas iznosi 88,64 dolara za barel, a nafte "brent" na berzi u Londonu 104,07 dolara za barel.