petak 24. jun 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Radnik prijavi korupciju dobije otkaz

Radnik prijavi korupciju dobije otkaz

BEOGRAD - Građani koji prijave korupciju, bilo u državnom ili privatnom sektoru, u dosta slučajeva prođu loše. Adekvatne zaštite za njih nema, jer najčešće umesto nagrade dobiju otkaz. Stručnjaci smatraju da je zato neophodno donošenje zakona koji bi omogućio bolju zaštitu onih koji prijavljuju nepravilnosti u radu kompanije u kojoj su zaposleni, prenela je RTS.
 
Otkaze su dobili i neki radnici preduzeća "Sever" iz Subotice, koji su ukazali na nepravilnosti prilikom prodaje tog preduzeća austrijskoj kompaniji.
 
Posle privatizacije otkaz je dobilo oko 2.000 radnika, a imovina i većina mašina gotovo je rasprodata. Dobra vest je što su subotički odbornici zatražili da se ta privatizacija preispita.
 
Predsednik Samostalnog sindikata "Sever" Ilija Tulumović rekao je da oni teže da se njihove primedbe ozbiljno razmotre i da ukoliko se stvarno nađe odstupanje od kupoprodajnog ugovora da se on poništi.

"Postoji jedan broj bivših 'severaša' koji prave neku vrstu konzorcijuma koji bi bili spremni da ukoliko država poništi privatizaciju da izađu sa planom i programom i da ne prave zastoj u radu preduzeća", naveo je Tulumović.
 
Na adresu Saveta za borbu protiv korupcije godišnje stiže oko 400 primedbi i to uglavnom malih akcionara i predstavnika sindikata. Prvi se žale na lošu privatizaciju, a drugi na to da su im sindikalna prava ugrožena.

"Savet nastoji da sve te slučajeve obradi i da dođe do nekog odgovora i prosledi im državnim institucijama, koje u 30 odsto slučajeva nisu ništa odgovorile, a u ostalim slučajevima su dali određeni odgovor", rekao je Danilo Šuković, član Saveta za borbu protiv korupcije.

U Srbiji prema nekim podacima korupciju prijavi tek oko jedan odsto ljudi. Opet smo na početku priče - glavna kočnica je nedovoljna zaštita onih koji prijavljuju korupciju ljudi.

"Kod nas je situacija takva da što se državnih službenika tiče postoji nekakva, nažalost, nedovoljno efikasna zaštita, a za privatni sektor takvu zaštitu država uopšte ne nudi", objasnio je Vladimir Radomirović, glavni urednik portala Pištaljka.

Na okruglom stolu Pištaljke rečeno je da je u interesu kompanija stvaranje klime u kojoj bi zaposlene podstakli da otvoreno govore o problemima i odstupanju od pravila, a da pri tom ne budu shvaćeni od kolega kao "cinkaroši". Poenta je da zaposleni imaju kome da se obrate bez straha od otkaza.