petak 24. jun 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Nemačka stranka Zelenih zabrinuta za vode u Srbiji

Nemačka stranka Zelenih zabrinuta za vode u Srbiji

BERLIN - Poslanik nemačkih Zelenih u Evropskom parlamentu Franciska Brantner (Franziska) podnela je poslaničko pitanje Evropskoj komisiji zahtevajući da razmotri problem kvaliteta vode u Srbiji i spremnost Beograda da se posveti rešavanju tog i ostalih ekoloških problema.

Kako je Brantner rekla za nemački internet-portal www.Euractiv.de, rok za odgovor je istekao juče, te narednih dana očekuje objašnjenje Komisije.

Ona u pitanju navodi da "izveštaji pokazuju da se u neposrednoj blizini centra Beograda u Dunav bacaju tone građevinskog materijala" i da "vlasti očito ili nisu u stanju ili ne žele da zabrane ove ilegalne akcije".

"Pored toga, u Srbiji se neprečišćena voda odvodi direktno u Dunav, čime se nanosi šteta okolini i ugrožava zdravlje ljudi", piše u pitanju.

U upitu upućenom Evropskoj komisiji se navodi i da je "problem i to što ne postoji sistematsko i brižljivo proveravanje kvaliteta vode u plovnin rekama u Srbiji".

Zato je izraženo i čuđenje što "srpske vlasti oklevaju da upotrebe istraživački brod 'Argus' koji je Srbiji poklonila nemačka savezna pokrajina Hesen" još u vreme premijera Zorana Đinđića.

Dalje se navodi da je vrednost broda "Argus" koji je "van pogona zbog manjeg tehničkog problema" procenjena na 20 miliona evra, te da on raspolaže "tehnologijom za delotvorno i precizno proveravanje kvaliteta vode i da bi mogao da doprinese da i Srbija ima čiste reke u skladu sa EU-standardima".

"Ti problemi izazivaju sumnju u političku spremnost srpskih vlasti da odgovore zahtevima EU u oblasti zaštite čovekove okoline i da sprovedu strategiju EU za Podunavlje", piše u pitanju.

Sajt www.Euractiv.de podseća da je usklađivanje ekološke politike Srbije sa normama EU uslov za prijem u EU i da okvirne smernice o vodi Evropske unije predviđaju da sve vode u EU do 2015. moraju da budu "u dobrom stanju".