subota 24. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Takse za proizvođače plastičnih kesa

MINISTARSTVO ŽIVOTNE SREDINE NAJAVILO SUBVENCIJE ZA PROIZVODNJU BIORAZGRADIVE AMBALAŽE

Takse za proizvođače plastičnih kesa

Đurić: Razgradive kese biće taksirane 10 puta manjim iznosom, odnosno 20 evra po toni, a biorazgradive kese neće biti taksirane uopšte. To je deo uredbe koji se tiče destimulisanja proizvodnje kesa koje su loše po okolinu

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Bojan Đurić najavio je da se krajem maja očekuje donošenje uredbe o uvođenju taksi na proizvodnju običnih plastičnih kesa, a sa druge strane subvencionisanju proizvodnje razgradivih i biorazgradivih kesa, koje su ekološki bezbednije.
Đurić je dodao da će za proizvodnju običnih, odnosno plastičnih kesa bez aditiva, koje nisu razgradive, biti uvedene takse od 200 evra po toni, u dinarskoj protivvrednosti.
- Razgradive kese biće taksirane 10 puta manjim iznosom, odnosno 20 evra po toni, a biorazgradive kese neće biti taksirane uopšte. To je deo uredbe koji se tiče destimulisanja proizvodnje kesa koje nisu razgradive. Određen iznos prikupljen na ovaj način davaće se kao subvencija proizvođačima kesa koje su biorazgradive ili razgradive - kazao je Đurić, dodavši da je cilj da se stimuliše proizvodnja takvih kesa koje su deblje od 20, odnosno 30 mikrona.
Đurić je kazao da će Uredba omogućiti da se "destimuliše" proizvodnja kesa tanjih od 14 mikrona.
-To su kese koje svi dobijamo besplatno u samoposlugama i koje su praktično i najveći zagađivači, s obzirom na to da su lagane i načinjene od takvog materijala da ne mogu da se recikliraju - kazao je Đurić.
Razgradiva kesa je dobra zbog toga što se, kada se odloži u prirodu razgrađuje na ugljene hidrate i postane praktično nevidljiva, odnosno neštetna po okolinu.
- Biorazgradive kese se razlažu i od njih se može napraviti čak i veštačko đubrivo, a njihova proizvodnja je dosta skupa i trenutno ih niko ne proizvodi u Srbiji. Ovim merama mi želimo da uvedemo i takav vid proizvodnje - kazao je državni sekretar, napomenuvši da bi primena te uredbe mogla da se očekuje početkom juna.