subota 24. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Prvi Sabor s novim patrijarhom

SABOR SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZA PONEDELJAK ZAKAZAO POČETAK REDOVNOG ZASEDANJA

Prvi Sabor s novim patrijarhom

Uoči zasedanja najvišeg crkvenog tela, Skupština zajednica opština KiM zatražila je vraćanje vladike Artemija na mesto episkopa raško-prizrenskog

BEOGRAD - Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve počeće redovno zasedanje u ponedeljak, a prvi put će tom telu predsedavati patrijarh Irinej. Sabor je najviše zakonodavno telo crkve, a dnevni red se određuje na početku zasedanja.
Pretpostavlja se, međutim, da će se na nastupajućem zasedanju vladike najviše baviti pitanjima odnosa u Raško-prizrenskoj eparhiji, odlukom Sinoda o razrešenju vladike Artemija, stanjem manastira na Kosovu i odnosom prema makedonskoj crkvi i nepriznatoj crnogorskoj crkvi.

Potpisi za vladiku Artemija

Potpisi koje prikuplja monaštvo za povratak privremeno razrešenog vladike raško-prizrenskog Artemija biće predati u ponedeljak u Patrijaršiji, na dan kada počinje zasedanje Sinoda SPC.
Monah u manastiru Crna reka Antonije rekao je da akciju podržava trećina monaštva Raško-prizrenske eparhije, ali nije znao tačan podatak koliko je dosad potpisa prikupljeno. On je rekao da su pojedine vladike obećale da će na saboru tražiti da se razmatraju ti potpisi. Monah Antonije je naveo da su potpisi pre svega za očuvanje pravoslavne vere, a tek na kraju podrška episkopu Artemiju.
Govoreći o pojedinim optužbama da borba monaha nije na ulici prikupljanjem potpisa, Antonije je kazao da "monahu nije mesto na ulici, ali ni laži u Sinodu SPC".
Prema njegovim rečima, ne postoji drugi način da se čuje druga strana koja se neprestano ugnjetava. On je kazao da prikupljanje potpisa nije proteklo mirno, pošto su oni koji prikupljaju potpise u gradovima u Srbiji često bili "napadani pretnjama na ulici, ucenama i klevetama, a bili su podvrgnuti i ignorisanju medija".
Monah Antonije je rekao da je dobio optužnicu koja je protiv njega podneta i da se u njoj traži da "pored lišenja monaškog čina bude isključen iz crkvene zajednice makar na duži period".
Prikupljanje potpisa započeto je 8. aprila u Beogradu, Nišu, Šapcu, Valjevu, Novom Sadu, Smederevu, Kraljevu, Čačku, Kragujevcu, Novom Pazaru, Kosovskoj Mitrovici.
Beta


Jedna od tačaka svih redovnih zasedanja Sabora je izveštaj episkopa sa pripadajućih eparhija.
Redovno prolećno zasedanje Sabora SPC održava se obično u maju, ali je ove godine pomereno zbog najave da će se postavljenje na tron SPC patrijarha Irineja obaviti 25. aprila u Pećkoj patrijaršiji. U međuvremenu je svečano ustoličenje ipak naknadno odloženo za jesen.
Uoči zasedanja Sabora SPC, Skupština zajednica opština Kosova i Metohije opet je izrazila očekivanje da će Sabor Srpske pravoslavne crkve na predstojećem redovnom zasedanju vratiti na episkopski tron vladiku Artemija, koji je odlukom Sinoda privremeno razrešen rukovođenja Eparhijom raško-prizrenskom.
U otvorenom pismu patrijarhu Irineju i arhijerejima SPC, Skupština zajednica opština KiM navodi se da je Artemije "pravi garant i jedina nada" opstanka Srba u južnoj pokrajini.
U pismu, koje je potpisao predsednik Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije Radovan Ničić, ističe se da je situacija u Eparhiji raško-prizrenskoj gora nego pre razrešenja vladike Artemija i ocenjuje da su sve optužbe protiv vladike Artemija neosnovane.
- Njegovo razrešenje je "političko" i usledilo je zbog toga što je on kritičar vlasti u Beogradu i aktuelne politike prema Kosovu i Metohiji, zato što je iskazao "tvrd nacionalan pristup" prema privremenim institucijama u Prištini i diplomatama zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova. Sigurno je jedan od motiva za smenu vladike bio i njegov odnos prema ekumenizmu kao i o dolasku pape u Srbiju, gde su stavovi našeg vladike, koje mi apsolutno podržavamo, tradicionalni i konzervativni - navodi se u pismu.