subota 24. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Prinudno u bolnicu samo pod kontrolom

PARLAMENTARCI POSETILI BOLNICU U GORNJOJ TOPONICI I KPZ NIŠ

Prinudno u bolnicu samo pod kontrolom

Gordana Paunović-Milosavljević: Zakoni koji regulišu oblast prinudne hospitalizacije psihijatrijskih pacijenata su anahroni, jer se sve još obavlja po zakonima iz 1982. godine

NIŠ - Članovi tri nadležna odbora Skupštine Srbije posetili su Specijalnu psihijatrijsku bolnicu "Gornja Toponica" kraj Niša, kako bi se upoznali sa uslovima života i zaštitom prava prinudno hospitalizovanih pacijenata. Toponicu su obišli članovi Odbora za pravosuđe i upravu, zdravlje i porodicu i za rad boračka i socijalna pitanja, a sastanku su prisustvovali i zamenik zaštitnika građana Miloš Janković i predstavnik Oebs Nataša Novaković.
Predsednik Odbora za pravosuđe Boško Ristić kazao je da u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji nije bilo mehanizama eksterne kontrole koji bi garantovali punu zaštitu pacijenata koji su hospitalizovani protiv svoje volje i naveo podatak da je čak i princ Đorđe upravo tu bio hospitalizovan 15 godina, u periodu 1926. do 1941. godine, mimo svoje volje.
- Mehanizam eksterne kontrole mora da bude u vezi sa Skupštinom Srbije i nadležnim ministarstvima - rekao je Ristić i dodao da će se uvesti obaveza da institucije ovakvog tipa, u smislu kontrolne funkcije parlamenta, redovno podnose izveštaje o stanju i primeni standarda u vezi sa zaštitom prava pacijenata koji su prinudno hospitalizovani.
To će, kazao je, biti u sklopu šireg mehanizma kontrole svih boravaka u ustanovama zatvorenog tipa i to se odnosi i na zatvorske ustanove i azilantske ustanove.
Ristić je najavio da će ubuduće biti organizovane najavljene i nenajavljene posete, kako bi se videlo kako ti mehanizmi zaštite napreduju.
Predsednik Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja Meho Omerović dodao je da je Skupština, u sklopu svojih nadležnosti, otpočela kontrolnu funkciju i sagledavanje sprovođenja zakona iz oblasti opšteg kompleksa zaštite ljudskih prava.
- Osim što donosimo zakone, ono što je najvažnije je da sagledavamo i kako se oni primenjuju u praksi - rekao je on.
U ime Odbora za zdravlje Gordana Paunović-Milosavljević je navela da su zakoni koji regulišu ovu oblast anahroni, da se prinudna hospitalizacija psihijatrijskih bolesnika obavlja po zakonima još iz 1982. godine i navela da je krajnje vreme da se donese jedan zakon koji se tiče mentalnih bolesnika u okviru koga bi trebalo da se regulišu sva njihova prava.
Članovi tri odbora obišli su i Kazneno popravni zavod u Nišu, i upoznali se sa uslovima u kojima se izvršavaju krivične sankcije u ovoj ustanovi, uslovima smeštaja i bezbednosti, zdravstvene zaštite, prilagođavanja međunarodnim standardima i drugim aspektima izdržavanja zatvorskih kazni.