subota 24. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Otpad je opasan samo kad nije zbrinut

NADLEŽNI REAGOVALI NA "POBUNU" STANOVNIKA DRENOVCA ZBOG NAJAVLJENE IZGRADNJE POSTROJENJA ZA TRETIRANJE OTPADA

Otpad je opasan samo kad nije zbrinut

Kinđić: Srbija kao normalna i ozbiljna država mora imati sistem upravljanja opasnim otpadom, a tehnologije o neutralizaciji opasnog otpada o kojima sada govorimo, nemaju ni odžak, ni otpadne vode

JAGODINA - Strahovi od postrojenja za tretiranje opasnog otpada, koji je svuda oko nas, su potpuno "iracionalni", jer je takav otpad opasan samo ako nije zbrinut na odgovarajući način, rekao je u Jagodini Milan Kinđić, direktor akcije "Očistimo Srbiju" Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.
- Srbija kao normalna i ozbiljna država mora imati sistem upravljanja opasnim otpadom, a tehnologije o neutralizaciji opasnog otpada o kojima sada govorimo, nemaju ni odžak ni otpadne vode. Negativan efekat ovih tehnologija na životnu sredinu apsolutno ne postoji - istakao je Kinđić.

Reagujući na najavu stanovnika Drenovca u opštini Paraćin, koji spremaju peticiju protiv izgradnje postrojenja za tretiranje opasnog otpada u blizini njihovog sela i koji su zatražili raspravu u Skupštini opštine, Kinđić je istakao da je država u vrlo ozbiljnoj nameri da ima uredno i pristojno mesto gde će skladištiti, do daljnjeg tretmana, određene kategorije otpada koji ne smeju ostati u šumi i na mestima na kojima im nije mesto.
- Svuda oko nas je opasni otpad, i baterije u dečijim igračkama su opasan otpad, i sredstva za dezinfekciju u našim kuhinjama, kupatilima, ambalaža od insekticida, opasan otpad "koji je strašan" nije samo hemijski i nuklearni, i mi u Srbiji moramo imati odgovarajuće skladište i mesto gde će privremeno biti odlagan. Mnoštvo opasnog otpada, za koji ne možemo reći da je opasan u direktnom kontaktu sa ljudima, ali je potencijalno opasan, nalazi se u školama, u kompjuterima - dodao je Kinđić.
Prema njegovim rečima, strah je uvek opravdan, ali mora biti racionalan.
- Ono što je problem u poslednje vreme je to što su iracionalni razlozi ispred racionalnih - rekao je on i istakao da je država dužna da obezbedi da se takav otpad privremeno skladišti na odgovarajući način, odlaže i tretira.
On je rekao da privreda i fabrike "nisu problem kada je u pitanju opasni otpad, jer su pod ozbiljnim i rigoroznim nadzorom", a opasan otpad o kome sada govorimo u Srbiji je onaj koji smo "mi građani ili neki deo državnog sistema ostavili".
Lokacija na koju se sada tuže građani Drenovca pripada opštini Ćićevac, čiji je predsednik Zlatan Krkić, izjavio novinarima, da ni ta opština "još definitivno nije prihvatila predlog Ministarstva za zaštitu životne sredine za izgradnju ovog postrojenja".
- O ovom projektu Skupština će se izjasniti 10. maja - rekao je Krkić.
Pre ove lokacije ovakvo postrojenje trebalo se graditi na delu vojnog kompleksa Dobričevo kod Ćuprije, ali se odustalo zbog protesta građana tog mesta.