subota 24. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Komplikovana registracija dijetetskih namirnica

ZBOG ZBRKE SA PROPISIMA, DOMAĆI PROIZVOĐAČI DIJETETSKIH NAMIRNICA SUOČAVAJU SE SA BROJNIM PROBLEMIMA

Komplikovana registracija dijetetskih namirnica

Renata Lisac, proizvođač hrane bez glutena, tvrdi da je na tržištu Srbije vlada neravnopravnost između domaćih i stranih proizvođača te vrste hrane, jer se "ulazak" na pozitivnu listu lekova plaća 90.000 dinara po proizvodu. U Srbiji postoji oko 76.000 obolelih od celijakije, kojima je neophodan poseban režim ishrane

BEOGRAD - Neophodno je što pre doneti novi pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih namirnica i suplemenata, jer je, usled nedostatka adekvatne zakonske regulative usklađene sa propisima EU, na domaćem tržištu prisutan "dualitet" propisa, zbog čega su proizvođači često prinuđeni da u praksi "improvizuju", rečeno je u Privrednoj komori Srbije.
Na sednici Grupacije proizvođača dijetetskih namirnica i dečje hrane istaknuto je da se domaći proizvođači suočavaju sa brojnim problemima i ne mogu da se na pravi način pozicioniraju na tržištu Srbije na kome vlada "šarenoliko stanje", ali ni na stranim tržištima.
Kako je ukazano, neki od problema odnose se na registraciju dijetetskih namirnica koja je "jako dugačka i spora", deklarisanje proizvoda, kao i na sporo i komplikovano dobijanje sertifikata o slobodnoj prodaji neophodnog za plasman na strana tržišta, naročito dečje hrane.
Na skupu je navedeno da je, kada je reč o vitaminima i mineralima, u EU "izbačena" nova lista njihovih preporučenih dnevnih količina, dok srpski proizvođači još čekaju pravilnik o deklarisanju i pri izvozu suplemenata u EU moraju da stavljaju drugačije deklaracije na proizvode, sa promenjenim procentima u odnosu na proizvode koji se plasiraju na domaće tržište.
Renata Lisac, proizvođač hrane bez glutena, kazala je da na tržištu Srbije vlada velika neravnopravnost između domaćih i stranih proizvođača te vrste hrane, jer se "ulazak" na pozitivnu listu lekova plaća 90.000 dinara po proizvodu, što je visok iznos za domaće proizvođače.
U Srbiji postoji oko 76.000 obolelih od celijakije i veliki broj dece sa razvojnim problemima kojima je neophodan poseban režim ishrane, napomenula je Lisac, dodajući da su i potrošači u problemu zbog visokih cena stranih proizvoda na domaćem tržištu.
Profesor Hemijskog fakulteta Miroslav Vrvić istakao je da se nekakav red mora uvesti na tržište dijetetskih suplemenata, jer veliki broj proizvođača ne poštuje sve potrebne standarde u proizvodnji, ni potrebnu dokumentaciju, a pojedini proizvodi sadrže nedozvoljene supstance.