subota 24. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > HE na Morači preti biodiverzitetu

HE na Morači preti biodiverzitetu

BEOGRAD - Izgradnja četiri hidroelektrane na reci Morači uništiće biodiverzitet u tom delu Crne Gore, a planirana snaga tih centrala od 320 megavata i nije nešto naročito, rekao je u Beogradu Đorđe Turšijan iz Centra za promociju obnovljivih izvora energije, govoreći o problemima u sektoru energetike i obnovljivim izvorima energije.
On je ocenio da Crna Gora tu količinu električne energije, koju bi dobijala iz HE na Morači, može da nadoknadi primenom raznih modela o uštedi energije.
Povodom planirane izgradnje hidroelektrana na Morači oglašavali su se i predstavnici crkve, jer je direktno ugrožen srednjovekovni manastir Morača, a u više navrata na Vladu Crne Gore apelovale su nevladine organizacije u toj zemlji.
Kada je reč o Srbiji, Turšijan je kazao da se danas nude razni projekti sumnjivog karaktera i da je nedopustivo da država prodaje svoje najbolje kapacitete za proizvodnju obnovljivih izvora energije.
-To pitanje i pitanje proizvodnje energije mora biti u nadležnosti države a ne lokalne samouprave i mora biti regulisano zakonima - ocenio je Turšijan.