subota 24. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Da se pitaju radnici

PREDSEDNIK SSSS ISTAKAO DA JE NAJVAŽNIJE DA SE REALIZUJU ZAKLJUČCI SA SASTANKA SA VLADOM I PREDUZETNICIMA

Da se pitaju radnici

Veće je prihvatilo i tekst "Prvomajskog proglasa" sindikata, u kome se navodi da sindikati i radnici "još jedan Međunarodni praznik rada dočekuju nezadovoljni, siromašni i u svakodnevnom strahu od gubitka posla"

JAGODINA - Predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović ocenio je juče u Jagodini da je najvažnije da se što pre realizuju zaključci sa sastanka Vlade, privrednika i sindikata, održanog pre devet dana, "kako bi se osetili pozitivni efekti prevazilaženja krize u Srbiji.
- Prvi put smo uspeli da se nađemo na jednom mestu svi koji smo odgovorni za situaciju u zemlji - rekao je Orbović na sednici Veća samostalnog sindikata Pomoravskog okruga i napomenuo da je Samostalni sindikat "za dijalog".
- Vlada mora obezbediti da naše firme dobijaju poslove na tenderima u Srbiji, da se poslovi ne daju stranim firmama, pogotovo ne u ovom periodu tranzicione krize - rekao je Orbović i napomenuo da je prioritet Sindikata da se zapošljavaju naši radnici.
On je istakao da Vlada mora ubrzati realizaciju podsticajnih mera za rast domaće privredne aktivnosti kroz subvencionisanje kamatnih stopa: za kredite za obrtna sredstva, za investicione kredite, nabavku domaćih proizvoda i potrošačke kredite, kao preduslov oživljavanja privrede i većeg zapošljavanja radnika.
Uz podsećanje da je ove godine bilo 170 štrajkova, Orbović je istakao da će sindikat biti uključen aktivno i konstruktivno u sve faze postupka donošenja zakona i drugih akata koji imaju uticaja na materijalno-socijalni položaj zaposlenih i poslovanje privrednih subjekata.
Veće je prihvatilo i tekst "Prvomajskog proglasa" sindikata, u kome se navodi da sindikati i radnici "još jedan Međunarodni praznik rada dočekuju nezadovoljni, siromašni i u svakodnevnom strahu od gubitka posla".
- Umesto da taj simbol borbe radnih ljudi za radnička prava, za slobodu i mir, za rad i život dostojan čoveka proslavimo zalažući se za viši standard i blagostanje, radnici i građani Srbije se i dalje bore za preživljavanje. Loša privatizacija, pad proizvodnje, gubitak radnih mesta, velika stopa nezaposlenosti i nizak životni standard, doveli su do masovnih protesta i brojnih štrajkova, koji su obeležili prošlu godinu a nastavljaju se i u ovoj. Savez samostalnih sindikata Srbije, ipak nije obeshrabren i sa optimizmom nastavlja borbu za bolju budućnost i viši životni standard svog članstva i svih zaposlenih - navodi se u saopštenju.