petak 24. februar 2012.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Oružari očekuju ministra Stankovića

Oružari očekuju ministra Stankovića

KRAGUJEVAC - U očekivanju dolaska ministra zdravlja Zoran Stanković radi razgovora o zahtevu da se overe zdravstvene knjižice za oko 2.000 radnika fabrike "Zastava oružje" oružari su oslobodili prostorije na drugom spratu filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Kragujevcu.

Grupa od oko sto oružara provela je i četvrtu noć u zgradi filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, tražeći overu zdravstvenih knjižica.

Radnici su se jutros povukli sa drugog sprata, gde su zauzeli hodnik, ali i dalje drže u blokadi četvrti sprat, kao i treći, gde su kancelarije finansijske službe Fonda za zdravstveno osiguranje.

Taj fond, zbog zauzetih prostorija nije u mogućnosti da prenosi sredstva zdravstvenim ustanovama u Šumadiji i isplaćuje troškove lečenja građanima.

"Sa drugog sprata, gde je i kancelarija direktora Fonda, povukli smo se zbog najave dolaska ministra Zorana Stankovića, a jedan od naših zahteva bio je da razgovaramo sa predstavnicima vlade i kako je to ispunjeno odblokirali smo hodnik", rekao je predsednik Sindikalne organizacije Dragan Ilić.

Vlada Srbije je 8. februara donela zaključak da se na šest meseci overe zdravstvene isprave zaposlenima u odbrambenoj industriji Srbije, a Republički fond za zdravstveno osiguranje tvrdi da je overa knjižica moguća tek pošto preduzeća uplate jednomesečne obaveze na ime doprinosa, zbog čega oružari optužuju tu ustanovu da opstruiše sprovođenje zaključka Vlade.

Zaposleni u Fondu za zdravstveno osiguranje u Kragujevcu, juče su, zbog nemogućnosti rada, na dva sata prekinuli rad, kako bi tim protestom ukazali na moguće posledice.

Sindikati pet preduzeća u Kragujevcu dali su podršku oružarima, najavljujući blokadu gradskih institucija i saobraćajnica ukoliko se do 27. februara ne overe zdravstvene knjižice za oko 4.000 radnika u tom gradu.