sreda 24. februar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Obustavljen tenderski postupak za izgradnju dela Koridora 10

Obustavljen tenderski postupak za izgradnju dela Koridora 10

Ponuđači najavljuju nove žalbe, dok Duško Dražić, direktor "Vojputa", smatra da je reč o "nekim sumnjivim igrama" i očekuje da će se napokon neko dozvati pameti

BEOGRAD - Radovi na izgradnji 110 kilometara na Koridoru 10 najverovatnije neće početi u martu, kako je planirano, jer je tender obustavljen. Pored toga, pojedini ponuđači najavljuju nove žalbe, a ne isključuje se mogućnost da ovaj tender svoj epilog dobije i na sudu.

Ministarstvo za infrastrukturu objavilo je da je tender je obustavilo pošto nisu ispunjeni uslovi za izbor najpovoljnije ponude prema Zakonu o javnim nabavkama.

Domaći spremni za pogodbu

U PZP "Beograd" kažu da su spremni i za direktnu pogodbu i da su već uneli potrebne korekcije. Oni su naglasili da je njihova ponuda dobra kako zbog cene, tako i zbog garancija.
- Osim toga, ponudili smo ubedljivo najkraći rok za izgradnju ove deonice - svega devet meseci. Ponuda konzorcijuma "Hidroelektroniskogradnje" iz Zagreba i "Vojputa" iz Subotice nema validnu bankarsku garanciju i trebalo je da budu diskvalifikovani na licu mesta. Primorje iz Slovenije dalo je uglavnom ispravnu ponudu, ali je njihova cena daleko iznad planiranog budžeta za ovaj posao - kaže Aleksandar Stanović, direktor inženjeringa "Nibens grupe", u okviru koje posluje PZP "Beograd".

Preciznije informacije o sudbini ovog posla nismo uspeli da dobijemo ni u samom ministarstvu. Dejan Kovačević, predsednik tenderske komisije, kaže da je sledeći potez "kako i sam zakon nalaže, direktna pogodba sa ponuđačima".
- Ali, takvu takvu odluku mora da donese ministar i to posle isteka žalbenog roka od osam dana na odluku o obustavi tenderskog postupka - rekao nam je Kovačević.
Koliko će sve to da traje, Kovačević nije mogao da precizira, kao ni to da li će eventualna žalba Komisiji za zaštitu prava prolongirati početak izgradnje dela Koridora 10.

Duško Dražić, direktor "Vojputa", kaže da će oni najverovatnije uložiti žalbu na tu obustavu tendera jer je jedino njihova ponuda ispravna.
- Zaista ne vidim razlog zašto je tako urađeno kad smo mi jedini dali ispravnu ponudu. Oni su sa nama bili potrebni da zaključe ugovor, a ne da obustavljaju tenderski postupak. Ovde je reč o nekim sumnjivim igrama. Očekujem da će se napokon neko dozvati pameti i da će prekinuti sa stvarima koje su toliko očigledne - rekao je Dražić.

On je najavio da će kao krajnju mogućnost iskoristiti sva zakonska sredstva kao što je žalba Komisiji za zaštitu prava, "ali i ostale opcije". Kako saznajemo, Komisija u poslednje vreme ima sve više žalbi, a slučajevi se rešavaju i po nekoliko meseci.

Ljubiša Dabić, profesor na Ekonomskom fakultetu i stručnjak za javne nabavke, kaže da u slučaju hitnosti može da se sprovede direktna nagodba sa ponuđačima i da u ovom poslu postoje uslovi hitnosti.
- Ipak, očigledno je da uslovi nisu bili dovoljno precizni i pitanje je da li je to tako napravljeno u žurbi zbog izgradnje Koridora 10 ili zato da bi se nekom određenom ponuđaču dodelio posao. A direktni pregovori su najpogodniji za zloupotrebu - rekao nam je Dabić.

Komentari

Zašto se nisam iznenadio što su na jednoj strani preduzeća iz Srbije, a na drugoj Vojvodinaput zajedno sa poduzećem iz Hrvatske?