subota 24. januar 2009.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Dragin: Neka sade voće i soju

PROIZVOĐAČI DUVANA NEZADOVOLJNI ZBOG NAJAVE UKIDANJA PREMIJA

Dragin: Neka sade voće i soju

BEOGRAD - Predstavnici Udruženja proizvođača duvana Srbije juče su se sastali sa ministrom poljoprivrede Sašom Draginom i razgovarali o isplati premija za duvan u 2009. godini. Milorad Antonić, predsednik tog udruženja, rekao je da nosi relativno mučne utiske sa sastanka, ali i nadu da će ministar ispuniti ono što je obećao. Navodno će se proizvođačima duvana isplatiti 20.000 dinara po hektaru u vidu subvencija u septembru, ali to ne pokriva ni 70 odsto proizvodne kalkulacije. Ministar je predložio proizvođačima da se preorijentišu na višegodišnje voćne zasade, a dok traje grejs period, da se bave uzgajanjem soje.
- Trebalo bi da se opet sastanemo drugog februara, ali po svemu sudeći, Ministarstvo nema novca. To je jako čudno jer se proizvodnja duvana vuče šest hiljada radnika, uglavnom izbeglica, raseljenih lica i pripadnika nacionalnih manjina - rekao je Antonić
Isuf Salihi, predstavnik proizvođača sa područja Bujanovca i Preševa, smatra da će biti pogubno za tamošnje stanovništvo ukoliko se ukine plaćanje premija po kilogramu umesto po hektaru na sitan duvan, koji je baza za ostale vrste. Rudolf Harmat iz opštine Senta je rekao da su dobili obećanje od ministra da će uraditi nešto u njihovom interesu, ali konkretnog rešenja za modalitet i cenu premija još nema.
- Nećemo izaći tako lako iz proizvodnje. Ukoliko naredni sastanci ne donesu pozitivan rezultat, moraćemo da organizujemo proteste, blokadu mostova i puteva - izjavio je Antonić.