sreda 23. novembar 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Marić: Na liniji s Kosmetom bilo namernog paljenja

Marić: Na liniji s Kosmetom bilo namernog paljenja

BEOGRAD - Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić izjavio je da je uzrok požara niskog rastinja i lišća koji su ugašeni na Rtnju i Suvoj Planini uglavnom ljudski nemar i nepažnja, a da je u nekoliko slučajeva na administrativnoj liniji sa Kosovom bilo namernog paljenja.

Marić je rekao da su svi ti požari lokalizovani i likvidirani i da su postojećim zakonom o zaštiti od požara uvedene visoke kazne, ali da je problem njegove službe već duže vreme u nedostatku ljudi.

On je, gostujući na RTS, dodao da su sankcionisani oni koji su izazvali požar na području Kraljeva, ali da desetine i hiljade manjih požara prođu nekažnjeno.

Marić je istakao da je više od 1.200 zahteva pristiglo u Sektor za proteklih godinu, ali da nema sredstava za prijem novih ljudi i da bi bilo važno u narednoj godini da se u tu službu primi oko 500 vatrogasaca spasilaca.

To bi predstavljalo prvi korak da bi se u narednim godinama dostigao evropski standard da na na 1.000 stanovnika bude jedan vatrogasac spasilac, rekao je Marić.

On je istakao da je njegova služba dobila sopstveni budžetski fond, da su pokrenuti postupci nabavke za radne i zaštitne uniforme, izrazivši očekivanje da će do kraja januara i početka februara to biti isporučeno.

Marić je podsetio da je Srbija dobila nacionalnu strategiju o zaštiti u vanrednim situcijama i da su sada na redu izmene zakona o vanrednim situacijama.

On je najavio da će Srbija potpuno uskladiti regulativu sa uslovima UN i da će republički štab za vanredne situacije prerasti u nacionalnu platformu - operativno telo sa većim ovlašćenjima u slučaju vanrednih sitaucija.

Cilj je da se izmenom zakona precizraju postupci za svaki grad i opštinu, koje će morati da procene rizik i plan za zaštitu i spasavanje, ali će to raditi samo one koje budu licencirane od Ministarstva, objasnio je Marić.

Marić je rekao da nije prošao predlog da se uvođenje jedinstvenog telefonskog broja 112 za hitne situacije finansira putem pretplate i da ima najava da će se finansirati iz sredstava RATEL-a od februara naredne godine.