petak 23. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Sveće i venci kod spomenika "Zašto"

DANAS SE OBELEŽAVA 11 GODINA OD NATO BOMBARDOVANJA ZGRADE RTS

Sveće i venci kod spomenika "Zašto"

U napadu u noći između 22. i 23. aprila stradalo je 16 radnika Radio-televizije Srbije, čija zgrada u Abardarevoj ulici je bila pogođena sa dva razorna projektila

BEOGRAD - Paljenjem sveća i polaganjem venaca i cveća kod spomenika "Zašto" u Aberdarovoj ulici u Beogradu noćas u 02.06 sati porodice, kolege i prijatelji odali su poštu radnicima Radio-televizije Srbije, koji su poginuli u bombardovanju te medijske kuće u noći između 22. i 23. aprila 1999. godine.
U napadu NATO stradalo je 16 radnika Radio-televizije Srbije, koja je pogođena sa dva razorna projektila.
- Našu braću i sestre ubili su oni koji su bacili bombe, ali na smrt su ih osudili oni koji su ih stavili na tačno određeno mesto u određeno vreme - rekao je generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić povodom godišnjice pogibije radnika te medijske kuće.
- I ono što posle svih ovih godina poražava je taj um koji ih je stavio kao metu, držao te ljude, našu braću, naše kolege, sve dok ta bomba ne bi pala i ubila ih -  rekao je Tijanić.
On je istakao da "svi radnici RTS-a traže da se pronađe taj um i taj zlikovac koji ih je najpre osudio na smrt, da bi ih drugi zlikovački um ubio".
Vlastimir Banković je, u ime porodica poginulih i u svoje lično ime, zahvalio prisutnima koji su došli da odaju poštu tragično nastradalim radnicima RTS-a.
U napadu NATO su te noći poginuli šminker Jelica Munitlak (28), video mikser Ksenija Banković (28), tehničar u razmeni Darko Stiomenovski (26), tehničar u masteru Nebojša Stojanović (27), radnik obezbeđenja Dragorad Dragojević (27), električar Dragan Tasić (31), kamerman Aleksandar Deletić (31).
Poginuli su i tehničar Slaviša Stevanović (32), dizajner programa Siniša Medić (32), tehničar Ivan Stukalo (34), radnik obezbeđenja Dejan Marković (39), radnik obezbeđenja Milan Joksimović (47), tehničar u masteru Branislav Jovanović (50), precizni mehaničar Milan Janković (59), režiser programa Tomislav Mitrović (61) i monter Slobodan Jontić (54).
Međunarodna organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" godinu dana posle bombardovanja saopštila je da nije bilo nikakvog opravdanja za bombardovanje zgrade televizije.
- I pored ratne propagande ovog medija, nije bilo nikakvog vojnog opravdanja za bombardovanje zgrade RTS-a. NATO nije upozorio civile. Zgrada je smeštena u gusto naseljenom gradskom jezgru. Osoblje u njoj nalazi se 24 časa dnevno. Bio je to potpuno nepotreban napad - ističe "Hjuman rajts voč".
Čelnici NATO tvrdili su da je napad bio opravdan, iznoseći kontradiktorna objašnjenja. Specijalna komisija Haškog tribunala, koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak.
Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović osuđen je 2002. na 10 godina zatvora zbog toga što nije poštovao naređenje Savezne vlade i nije ljude i tehniku izmestio iz objekata u Aberdarevoj i Hilandarskoj ulici.
Evropska federacija novinara uradiće sve što je u njenoj moći da se ne zaboravi napad NATO na RTS u kojem je poginulo 16 medijskih radnika, izjavio je na zasedanju najvećeg evropskog novinarskog udruženja u Istanbulu generalni sekretar EFJ Ejden Vajt.
- Nisam siguran da bi ustanovljavanje dana sećanja bilo najbolje rešenje, ali mora se znati za taj napad koji je bio prvi u nizu vojnih napada na televizijske stanice - rekao je Vajt, podsećajući da je američka vojska 2001. i 2003. gađala biroe katarske televizije Al Džazira u Kabulu i Bagdadu.
Udruženje novinara Srbiji i Sindikat novinara Srbije zatražili su od Međunarodne federacije novinara, uoči prošlogodišnjeg 23. aprila, da se ovaj datum obeležava kao dan sećanja na sve ubijene u medijima koji su proglašeni za vojni cilj.
Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije će u 13.30 u Aberdarevoj ulici razviti transparent "Mediji nisu vojni cilj", a u 14.06 zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić položiće cveće na Spomen-obeležje "Zašto" u Tašmajdanskom parku.