petak 23. mart 2012.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Upis đaka prvaka počinje 2. aprila

Upis đaka prvaka počinje 2. aprila

BEOGRAD - Upis đaka u prvi razred osnovnih škola u Srbiji počeće 2. aprila i trajaće do početka naredne školske godine, 1. septembra, najavljeno je iz Ministarstva prosvete i nauke.

Upis prvaka trebalo bi da se završi do kraja maja, ali će roditeljima koji to ne stignu da urade biti ostavljena mogućnost da svoju decu u školu upisu do početka nove školske godine, rečeno je u Ministarstvu prosvete.

Prilikom upisa potrebno je poneti izvod iz matične knjige rođenih, potvrdu o prebivalištu, dokaz o zdravstvenom pregledu deteta i potvrdu da je dete pohađalo pripremni predškolski program.

Izuzetno, deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu, bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije.

U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete koje do početka školske godine, 1. septembra, ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

Ove godine to su deca rođena od 1. marta 2005. do 1. marta 2006. godine. Pre polaska u školu deca pohađaju obavezni predškolski program koji traje devet meseci. U školu mogu poći i deca uzrasta od šest do šest i po godina, ukoliko psiholozi i pedagozi procene da su dovoljno zrela za to.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa kazne za roditelje koji bez opravdanog razloga nije upisano u školu, od 5.000 do 25.000 dinara.

Ispitivanje đaka pred polazak u školu obavljaju psiholozi i pedagozi. Ispitivanje se obavlja po upisu đaka, kako bi se utvrdila sposobnost detete i procenilo da li mu je potreban individualni obrazovni program.

U školu za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju mogu da se upišu deca na osnovu preporuke izabranog lekara nadležnog doma zdravlja, a na osnovu procene potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene ili socijalne podrške učeniku, uz saglasnost roditelja.