sreda 22. decembar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Veledrogerije: Lekova ima, neće da poskupe

Veledrogerije: Lekova ima, neće da poskupe

BEOGRAD - Predstavnici Grupacije veledrogerija saopštili su da nema i da se ne očekuje nestašica lekova u Srbiji, kao i da neće biti većih poskupljenja na tom tržištu, već usklađivanja cena sa kretanjem deviznog kursa.

Predstavnici veledrogerija kazali su i da je problem nestašica gaze posledica velikog rasta cena na svetskim berzama osnovne sirovine - pamuka.

Predsednik Grupacije veledrogerija Privredne komore Srbije (PKS) Miomir Nikolić izrazio je očekivanje da će Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) naći način da ne dođe do nestašice lekova i ocenio da mediji prete tom nestašicom.

- Veledrogerije redovno snadbevaju apoteke i zdravstvene ustanove lekovima odnosno krajnjeg korisnika pacijenta i prema našim informacijama na srpskom tržištu nema nestašica lekova, niti će je biti - kazao je Nikolić na konferenciji za novinare.

On je naveo da je procena da je tržište lekova u Srbiji tokom ove godine vredelo oko 800 miliona evra, od čega 495 miliona čine lekovi koji se izdaju na recepet i nad kojima apsolutnu kontrolu ima država.

Prema rečima Nikolića, promet lekova u Srbiji odbvija se u uslovima ekonomske krize i opšte nelikvidnosti.

- Grupacija veledrogerija je spremna na punu saradnju sa Ministarstvom zdravlja i RZZO-om - istaknuto je na današnjoj konferenciji.

Grupacija veledrogerija deluje pri Udruženju za trgovinu PKS od 2001. godine i okuplja 17 najeminentnijih veledrogerija među kojima su Velefarm, Jugohemija, Farmalogist, Srbolek i drugi.