sreda 22. decembar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Granice na Balkanu neprobojne za kriminal

Granice na Balkanu neprobojne za kriminal

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da granice balkanskih zemalja moraju da budu lako prolazne za ljude, robu i kapital, ali neprobojne za kriminalne grupe i kriminal.

- Balkan treba da bude prostor u kome će se putovati bez viza, a u budućnosti i bez pasoša -rekao je Dačić na konferenciji za novinare povodom završetka projekta uspostavljanja mreže graničnih policija između aerodroma glavnih gradova regiona.

On je kazao da je obaveza graničnih policija da spreče kriminalne grupe da prelaze granice i da su borba protiv kriminala, terorizma i ilegalnih migracija zajednički interes zemalja regiona, ali i Evrope i međunarodne zajednice.

On je rekao da Regionalna inicijativa za migracije, azil i izbeglice (MARRI) doprinosi usaglašavanju saradnje u borbi protiv ilegalnih migracija sa Evropskom unijom (EU) i doprinosi unapređenju bezbednosti granica i sprečavanju organizovanog kriminala.

Dačić je najavio da će Srbija u aprilu 2011. godine preuzeti jednogodišnje predsedavanje MARRI inicijativom i izrazio spremnost Srbije da i dalje učestvuje u svim zajedničkim projektima regiona koji unapređuju bezbednost.

Projekat uspostavljanja mreže graničnih policija između aerodroma glavnih gradova zemalja članica MARRI inicijative ostvaren je u saradnji sa Švajcarskom federalnom kancelarijom za migracije i agencijom FRONTEKS.

Šefovi graničnih policija zemalja regiona potpisali su u Beogradu Memorandum o saradnji graničnih policija na aerodromima država članica inicijative MARRI.

Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Vensan Dežer rekao je da je cilj inicijative MARRI da se policija osposobi za suočavanje sa važnim pitanjima kao što su kontrola granica i borba protiv organizovanog kriminala i ilegalnih migracija.

- Pozdravljamo potpisivanje Memoranduma koje je korisno za zemlje Balkana, kao i za EU -rekao je Dežer i dodao da liberalizacija viznog režima za Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru, BiH i Albaniju predstavlja podsticaj za dalji napredak u odnosima EU i regije.

On je ukazao da poverenje EU prema zemljama zapadnog Balkana postepeno raste, ali da postoje dodatni izazovi, kao što je porast broja lažnih azilanata iz Srbije i Makedonije nakon ukidanja viza za putovanja u zemlje EU.

Inicijativa će doprineti da granične policije na šest međunarodnih aerodroma u zemljama regiona uspostave mrežu komunikacije koja će omogućiti razmenu podataka o ilegalnoj migraciji sa zemljama Evrope, zloupotrebe putnih isprava i brže vraćanje ilegalnih migranata u zemlje porekla, rečeno je na konferenciji za novinare.