petak 22. oktobar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Telefon za obolele od karcinoma

Telefon za obolele od karcinoma

BEOGRAD - Besplatna telefonska linija 0800-202-303 za psihološku pomoć obolelima od malignih bolesti i članovima njihovih porodica otvorena je u prostorijama Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO).

Uvođenje prve i besplatne telefonske linije za psihološku pomoć obolelima od raka deo je Nacionalnog programa "Srbija protiv raka", a inicijativu za tu vrstu pomoći obolelima pokrenulo je Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Srpskom asocijacijom za psiho-onkologiju.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je na konferenciji za novinare da lečenje podrazumeva, između ostalog, i davanje psihološke pomoći obolelom.

- Važno je da počnemo da koristimo sve ono što nam tehnologija pruža - kazao je Milosavljević i izrazio uverenje da će uvođenje telefonske linije biti od pomoći obolelima, ali i njihovim bližnjima.

Direktor RZZO Aleksandar Vuksanović rekao je da će besplatna telefonska linija omogućiti bolesnicima da se lakše nose sa tom bolešću i da lakše prolaze kroz terapijske procedure.

Linija će biti anonimna i dostupna na celoj teritoriji Srbije pa će psiholozi biti na raspolaganju bolesnicima tokom različitih faza bolesti. Pomoć će pacijentima biti dostupna svakog dana od 10 do 22 sata, a na dve linije će raditi četiri specijalno obučena psihologa-savetnika, po dva u smeni. U Srbiji godišnje od malignih bolesti oboli oko 32.000 osoba.