utorak 22. jun 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Provera staža i na internetu

Provera staža i na internetu

BEOGRAD - Građani Srbije koji imaju ličnu kartu moći će uskoro da sve najvažnije činjenice vezane za svoj radni staž i plaćanje doprinosa provere putem interneta, navedeno je u poslednjem broju lista Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Glas osiguranika.

Direktor sektora za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja Vladimir Stanković naglasio je da će svima preko sajta PIO Fonda biti omogućeno da uz pomoć matičnog broja i pin koda provere da li su im za godine koje su odradili plaćeni doprinosi, kao i da li ih je poslodavac prijavio ili odjavio ukoliko menjaju posao.

"Građani više neće morati da dolaze na naše šaltere i da čekaju u redovima da bi dobili listing radnog staža i proverili ukoliko sumnjaju da im poslodavac ne plaća doprinos, već će to moći da utvrde sa računara od kuće i da na vreme preduzmu odgovarajuće mere, dok još rade kod istog poslodavca", dodao je Stanković.

Ipak, kako je kazao, taj način uvida u radni staž putem interneta mora biti zaštićen od neovlašćenog uvida u podatke, pa će građani imati šifru za pristup podacima - pin kod. Pin kod iz filijale ili iz bilo koje službe u Srbiji može da se preuzme i za nekoga ko je sprečen da dođe, ali uz overeno ovlašćenje.