četvrtak 22. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Starica iz Gadžinog Hana prva žrtva poplavnog talasa

NABUJALA VODA JUČE ŠIROM SRBIJE ODNOSILA MOSTOVE I DAVILA STOKU

Starica iz Gadžinog Hana prva žrtva poplavnog talasa

Stotine hektara i kuća poplavljeno u centralnoj i južnoj Srbiji. Starica u Gadžinom Hanu utopila se pokušavajući da spase piliće. Najugroženiji su bili Kraljevo, Rača, Leskovac, Jagodina...

BEOGRAD - Starica Lj. R. (78) iz Gadžinog Hana prva je žrtva nezapamćenih poplava koje divljaju Srbijom.
Nesrećna žena izgubila je život u nabujaloj Kutinskoj reci, u centru Gadžinog Hana, kada je, kako nezvanično saznajemo, pokušala da izvuče kokoške iz vode.
-    Telo starice je pronađeno. Sve se dogodilo oko 14 sati, nakon što se starica okliznula i pala sa improvizovanog mosta u reku - kaže za današnji "Kurir" portparol Višeg suda u Nišu Saša Dujaković.

Poslednja vest: Još jedna žrtva 

Načelnik Sektora MUP-a za zaštitu i spasavanje Predrag Marić potvrdio je da je šezdesetogodišnji muškarac nesrećnim slučajem izgubio život rano jutros u 03.30 časova u zaječarskom naselju Muljak. 

-  U objektu u kojem je živeo nalazila se voda dubine jednog metra i prilikom silaska niz stepenice pao je i smrtno stradao - objasnio je Marić.
Marić je rekao da bi autopsija tek trebalo da utvrdi uzrok smrti i da li je nastupila usled udarca ili je reč o utapanju.

 

Vanredno do daljeg

U preduzeću "Srbijavode" kažu da su vodostaji na Velikoj i Zapadnoj Moravi i dalje u porastu. Mere vanredne odbrane do daljeg se sprovode na Pustoj reci u naselju Pukovac kod Doljevca, Toplici, Veternici i Jablanici u slivu Južne Morave, na reci Rači, Uglješnici, Jasenici, Lugomir i reci Belici u slivu reke Velike Morave. Mere redovne odbrane sprovode se na reci Južna Morava, na Toponičkoj, Gabrovačkoj, u slivu Južne Morave, i na reci Ibar. Zbog izlivanja Belog Timoka, koji je poplavio kuće u zaječarskim naseljima Višnjar i Pišura, kao i u obližnjem selu Vratarnici, gradski štab za vanredne situacije, uveo je vanredne mere odbrane od poplava.
Prema rečima Branislava Matića, komandira Vatrogasno-spasilačke čete u Zaječaru, vrh poplavnog talasa se tek očekuje, ali se oni nadaju da će postavljeni nasipi od džakova sa peskom izdržati novi udar reke i da šteta neće biti kao u poslednjim poplavama u februaru.

 Ugrožen i Niš

Poplave su pogodile i niški region. Nišava se izlila i poplavila nekolko sela u opštini Bela Palanka, a najugroženije je selo Crvena Reka ka Nišu. Gradonačelnik Miloš Simonović kaže da reka preti da ugrozi i sam grad Niš.
- Preduzeli smo sve mere da u centralnom delu grada pored osnovne škole "Ćele kula", koja je najkritičnija lokacija, naše ekipe reaguju ukoliko dođe do povećanja vodostaja - kaže Simonović.
Kutinska reka pravi haos u Gadžinom Hanu. Predsednik te opštine, Milan Popović kaže da korito reke nije uređeno i da voda nadolazi i dalje, jer padavine ne prestaju.
- Reka se izlila u Savkovićima i desetak kuća je pod vodom, a u Prvoj Kutini i naselju Nikola Tesla oko stotinu - kaže Popović.

Čitava centralna Srbija je pod opsadnim stanjem zbog vodenih bujica. Poplavljeno je na stotine hektara obradivog zemljišta i na stotine kuća. Nabujala voda počela je da odnosi mostove i da davi stoku. Ponovo se aktiviraju klizišta koja odnose njive i puteve. Domaćinstva se privremeno evakuišu, a voda za najugroženije se doprema u cisternama. Najviše su pogođeni Kraljevo, Jagodina, Vlasotince, Leskovac, Rača, Knić, i Gadžin Han.
Kraljevo je do sada pretrpelo najveću štetu. Nabujali Ibar izazvao je poplave u naseljma Ribnica, Žičko Polje i u priobalju.
- U svinjcu sam imao metar vode, pa mi se podavilo 15 prasića. Voda je uništila više od hektar deteline, a kukuruz ću morati ponovo da sejem. Ukupna šteta koja mi je pričinjena meri se hiljadama evra - kaže Radovan Simović iz naselja Obrve.
U Odeljenju za vanredne situacije kažu da je voda, osim u Obrvama, ogromne štete napravila i u naseljima Šeovac i Grdić.
 
Svih sedam interventnih ekipa Policijske uprave Kraljevo je na terenu i pokušavaju da iz poplavljenih kuća i dvorišta ispumpaju vodu.
- Nivo podzemnih voda je toliki da ni sa najjačim pumpama nismo uspeli da pomognemo u pojedinim poplavljenim domaćinstvima - kaže komandir Interventnog odeljenja Milanko Obranović.
Reka Belica, koja protiče kroz Jagodinu, odnela je jedan pešački most, a drugi, kod bolnice, brane radnici JKP "Standard". Pomahnitala bujica u kratkom roku poplavila na desetine hektara obradivih površina i pedesetak kuća.
Na području Leskovca tokom noći je poplavljeno oko 500 kuća, i više od 1.000 hektara oranica i plastenika sa ranim povrćem. Evakuacije građana bilo je i na području Prokuplja i Žitorađe, zbog izlivanja reke Toplice. U Zaječaru Beli Timok ponovo plavi. Ugroženo je naselje "Višnjar" i druga prigradska naselja, a poplavljeni su i delovi puta od Zaječara prema Knjaževcu. U opštini Vlasotince voda je oštetila ili odnela nekoliko mostova.