četvrtak 22. januar 2009.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Špansko milije od našeg

PROIZVOĐAČI SLATKIŠA UVOZE MLEKO U PRAHU, DOMAĆE BACAMO

Špansko milije od našeg

BEOGRAD - Velimir Ilić, šef poslaničkog kluba NS, juče je izneo u javnost da se mleko u prahu iz Španije uvozi u Srbiju, upitavši vladu ko je ucenio proizvođače konditorskih proizvoda da kupuju to mleko, a ne mleko koje proizvode srpski seljaci i ko zarađuje na tome.
- Seljaci u celoj Srbiji su u izuzetno teškom položaju jer su podizali hipotekarne kredite ne bi li kupili visokomlečne junice koje koštaju oko 2.300 evra. Proizvođači su smanjili garantovanu cenu mleka sa 34 na 17 dinara, a i dalje ga niko neće - objašnjava Ilić.
On iznosi da proizvođači konditorskih proizvoda govore kako ih navodno kupci uslovljavaju da koriste mleko u prahu u proizvodnji, kao i najveći diskonti koji otkupljuju njihovu robu jer bi u suprotnom prekinuli svaku saradnju.
- Država uopšte ne vodi računa o tome da je selo u velikoj krizi, kao i da je jednostrano poštovanje trgovinskog sporazuma sa UN dovelo Srbiju u propast - rekao je Ilić.
Milan Prostran, sekretar za agrar u PKS, smatra da liberalni kapitalizam za sobom nosi mnogo neizvesnosti i rizika kod svih proizvođača, naročito u zemljama u tranziciji i sa „rovitom“ ekonomijom.
- U takvim situacijama kola se najčešće slome na primarnim proizvođačima, odnosno na seljacima koji proizvode pšenicu, kukuruz, mleko i bave se stočarstvom. S druge strane, mi ne možemo nikome da zabranimo da li će da uvozi mleko ili ne jer svako je slobodan da pravi svoju računicu šta im je ekonomski isplativije - kaže Prostran.
On kaže da je domaća industrija mleka solidno zaštićena carinama i prelevmanima koji su veoma visoki po kilogramu. I pored toga, mleko iz inostranstva je jeftinije od našeg. Takođe, potrebe za mlekom u prahu na godišnjem nivou iznose oko osam i po tona, a od toga oko četiri - četiri i po tone proizvede Srbija. Misli da je rešenje u tome da mlekare višak mleka prerade u ono u prahu i da ga ponude velikim potrošačima kao što su škole, bolnice i vojska.

Komentari

Pa Vojvođani su glasali za ovu vlast, kao i ostatak Srbije. Zato neka ćute i trpe. A ako ne mogu da istrpe, koga briga...

G-dine postoje ljepse metode kao recimo nema na carini sluzbenika za kontrolu fito-patolosku,pa carinici rade bijeli strajk,pa malo ljudi itd. a beogradjani gladni...Prvi je problem u Zakonu o Vanjsko trgovinskom poslovanju a onda i o provodjenju ostalih propisa.Ovako je lako kao u svim banana drzavama Ex-SSSR i juge jaka domaca valuta i jeftin uvoz pa nismo se raspali da bi proizvodili i izvozili nego obrnuto.Kad vidite ko drzi skoro sve famozne brendove hrane dodjete do zakljucka da je sve dobro organizirano jer isti stoji i iza skoro svih banaka kao i vatikana baron Rotshild i njegovi pajaci.Eno mu jedan od prijatelja Madof ojadi za 50Mld$ ali u vecini slucajeva njihova(zidovska)raja pitanje gdje ce otici to na crno Kina,Indija,Brazil ili na privatizaciju vode,plina po evropi ili na kupovinu i stvaranje novih drzava(samo mi nemamo pravo na svoju).Daj Boze da se Srbi Sloze,Oboze,Umnoze i ne GLOZE!

Veljo brate ,spremaj bager dosta je vala bilo!!!! ustanak

Velja kao i obicno prica gluposti samo da bi bio u javnosti.Radi se o toliko mizernoj kolicini mleka u prahu da to skoro i da nema nikakve veze sa srpskim proizvodjacima mleka.Bolje bi bilo Velji da "pomene" Milana Beka koji je pokupovao sve postojece mlekare pa diktira otkupnu cenu,nego sto uzima bezvezni primer uvoza mleka u prahu iz Spanije.Takodje mislim da je lose uvoziti pored naseg mleka,ali je cena uvoznog mleka u prahu verovatno nekoliko puta niza nego cena domaceg,a kvalitet nekoliko puta visi, pa je to glavni razlog izbegavanja domaceg proizvoda!

Tako je profesore,dokle godmlekare budu privatne amleko društveno i seljačko,biće skuplje u Srbiji nego u Evropi.ZAŠTO MLEKO IZ IMLEKA I OSTALIH PROIZVODJAČA (SALFORD) SE NE IZVOZI?
ZATO ŠTO JE OVDE ISPLATIVIJE NEGO U EVROPI I NE TREBAJU SILNE DOZVOLE,I ZATO ŠTO SALFORD PODMIĆUJE SVE DIREKTORE I DRUŠTVENIH FARMI A NAROČIRO PREDSEDNIKA PRIVREDNE KOMORE KOJI SE OBOGATIO KAO DIREKTOR JEDNOG.4

Draga vam Frankova država hehe

Hahaha, baš se ovaj Velja nešto mnogo zasekirao za srpskog seljaka...
Pa kako i ne bi, opusteće sela a on neće da ima kod kog da ode na besplatno pečenje.
More, nema da ima gde ni na gibanicu, ološ jedan eks-kvaziministarski!