sreda 21. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Prevarili i "Srbijagas"

FIRMA "SITI MEJL" OGLUŠUJE SE O REŠENJA INSPEKCIJE ZA TELEKOMUNIKACIJE O ZABRANI RADA I OBAVLJA POŠTANSKE USLUGE

Prevarili i "Srbijagas"

Agencija za poštanske usluge: Obavestili smo preduzeća koja su koristila njihove usluge da je reč o firmi koja nema dozvolu za rad

BEOGRAD - Arapska firma "Siti mejl" u Srbiji ilegalno isporučuje pošiljke, račune za gas i Infostan, obavljajući poštanske usluge bez dozvole. Ujedno se oglušuju i o rešenja inspekcije za telekomunikacije, kojima im se zabranjuje rad.
Kako objavljuje današnji "Kurir", predstavnici ove firme odlazili su kod nadležnih u javnim preduzećima i institucijama poput "Srbijagasa", Uprave prihoda, "Hipo lizinga" i u mnoge druge firme i nudili im povoljne cene isporuke pošiljki. To su u tim firmama oberučke prihvatali, ali u "Siti mejlu" su "zaboravili" da im saopšte da oni nemaju dozvolu za bilo kakvo obavljanje poštanskih usluga, posebno onih rezervisanih, kao što su pošiljke do 350 grama, računi za struju, gas i Infostan, koje po zakonu može da obavlja samo PTT Srbija. Inspekcija im je zabranila rad još avgusta prošle godine, ali oni još rade kao da se ništa nije desilo.

PTT: Izveštaj o šteti prosleđen ministarstvu

Katarina Tomašević, direktor Direkcije za pismonosne usluge, kaže da su oni upoznati sa ovom nelojalnom konkurencijom, a da su izveštaj o pričinjenoj šteti prosledili nadležnom ministarstvu i novoformiranoj Agenciju za poštanski saobraćaj.
- Po zakonu o poštanskim uslugama, samo PTT može da obavlja rezervisane poštanske usluge, koje obuhvataju sve pismonosne pošiljke mase do 350 grama, uputnice u klasičnoj ili elektronskoj formi i sudska pisma, bez obzira na limite. Nama je to povereno jer jedini imamo mrežu na celoj teritoriji Srbije - kaže Tomašević.

Ivan Meštrović suvlasnik

Prema podacima sa internet prezentacije ove firme, njihov vlasnik je "Global grup" iz Dubaija. Firma je, kako se navodi, aktivna, s delatnošću u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Srbiji, Kataru, Bahreinu. Prema podacima Agencije za privredne registre, "Siti mejl" je osnovan 15.10.2007. godine, sa osnivačkim kapitalom od 500 evra. Članovi društva su Ivan Meštrović iz Hrvatske i Danijel Polovina. U finansijskom izveštaju stoji da su 2008. godine imali dobitak od 27.000 dinara i četiri zaposlena.

Dragan Đorđević, predsednik Agencije za poštanske usluge, potvrdio je naša saznanja i rekao da je ova firma u najmanju ruku bezobzirna.
- Oni jednostavno varaju klijente, jer kako drugačije smatrati nekog ko im se obraća i nudi obavljanje usluge za koju nema dozvolu. Pored toga, oni su napravili štetu društvu i državi. Koliko znam, njih je inspekcija pride kaznila sa 20.000 dinara, ali mislim da bez kazne od 2.000.000 dinara neće biti efekta - kaže Đorđević.
On je rekao da se "Siti mejl" obratio Agenciji za dozvolu, ali da im je zatražena dodatna dokumentacija, koju nikad nisu dostavili. I to sve donedavno, kad se digla prašina zbog njihovog rada.
- U svakom slučaju, iako nije naša obaveza, mi smo obavestili preduzeća koja su koristila njihove usluge da je reč o firmi koja nema dozvolu za rad - kaže on i dodaje da u slučaju "Siti mejla" klijenti nemaju kome da se žale ako je neka pošiljka oštećena.
"Kurir" je pokušao da stupi u kontakt sa odgovornim licima u "Siti mejlu", ali prema rečima sekretarice, oni nisu bili tu. Ostavili smo broj telefona, ali do zaključenja broja niko nas nije pozvao.