sreda 21. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Evakuisano 60 Roma u Prokuplju

Evakuisano 60 Roma u Prokuplju

BEOGRAD - Iz romskog naselja u Prokuplju evakuisano je 60 osoba zbog opasnosti od poplava, a 200 objekata je ugroženo na području četiri leskovačka naselja, saopštila je Uprava za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.
Romi su evakuisani tokom noći između utorka i srede, a polovina stanovnika Prokuplja nema pijaću vodu zbog poplavljenih reni bunara. U samom Prokuplju su poplavljeni teniski tereni i deo gradskog groblja. Vodostaj reke Toplice je opadanju.
U leskovačkim naseljima Bobište, Anciki, Donji i Gornji Bunibrod zbog obilnih padavina i izlivanja vode, ugroženo je oko 200 objekata. Voda se razlila po dvorištima i podrumskim prostorijama. Dubina vode je od 10 do 50 santimetara, ali nema uslova za ispumpavanje vode. Uvedeno je vanredno stanje.
U saopštenju se navodi da je na području Zaječara reka Beli Timok dostigla nivo od 270 santimetara i da preti da ugrozi naselje Višnjar. Gabrovačka, Kutinska i Toponička reka, na području Niša, u opadanju su i postepeno se vraćaju u korita. Morava kod Aleksinca je dostigla nivo od 320 santimetara, odnosno narasla je za 70 santimetara u odnosu na utorak uveče. U Kraljevu je snabdevanje vodom normalizovano pošto se poplavni talas povukao sa lokacije Žičko Polje, gde se nalaze reni bunari. Reka Ibar je u opadanju.
Voda se povukla iz kraljevačkih sela Obrva i Šeovac, pa domaćinstva i objekti više nisu poplavljeni, navodi se u saopštenju.