sreda 21. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Carini oprema vredna 500.000 dolara

Carini oprema vredna 500.000 dolara

U opremi koju je SAD donirala Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa nalaze se i mobilni rendgen za pregled prtljaga, 10 inspekcijskih torbi sa alatom za brzi pregled vozila

BEOGRAD - Uprava carina Srbije dobila je opremu vrednu 500.000 dolara od Sjedinjenih Američkih Država,  kroz program kontrole izvoza i bezbednosti granica.
Kako se navodi u saopštenju, u opremi koje je namenjena Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa nalaze se i mobilni rendgen za pregled prtljaga, 10 inspekcijskih torbi sa alatom za brzi pregled vozila.
Carina je dobila i 10 kompleta za otkrivanje krijumčarene robe u kojima su baster koji služi za merenje gustine materije i fiber optika koja služi za snimanje nepristupačnih delova vozila poput rezervoara.
U opremi dobijenoj od SAF je 20 laserskih daljinomera koji se koriste za merenje dubine i dužine kamionskih prikolica, kontejnera i hladnjača čime se otkrivaju pregrađeni delovi takozvani bunkeri, kao i 10 digitalnih foto-kamera.
Navodi se i da je Uprava carina dobila dva identifikatora radioaktivnih izotopa koji se koriste za merenje jačine i vrste radioaktivnog zračenja, jedan ručni sistem za otkrivanje narkotika i lekova.
Uprava carina Srbije učestvuje u programu kontrole izvoza i bezbednosti granica od juna 2005. godine i od tada je od SAD dobila opremu vrednu nekoliko miliona dolara, navodi se u saopštenju.