nedelja 20. maj 2012.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Dan sećanja na preminule od side

Dan sećanja na preminule od side

BEOGRAD - Dan sećanja na preminule od side biće obeležen u Srbiji po osmi put danas i sutra širom Srbije pod sloganom "I zdravlje i dostojanstvo".

U 20 gradova širom naše zemlje sećanje na preminule od side ljudi će izraziti prikupljanjem poruka i paljenjem sveća, ali i nizom aktivnosti koje će doprineti boljoj prevenciji, većem odazivu na testiranje koje znači šansu za rano otkrivanje i dug život sa HIV-om, kao i borbi protiv stigme i diskrimanicije obolelih, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Dan sećanja na preminule od side, osim u Beogradu, biće obeležen u Nišu, Novom Sadu, Subotici, Šapcu, Somboru, Kruševcu, Kragujevcu, Loznici, Čačku, Zaječaru, Valjevu, Kostolcu, Smederevu, Pančevu, Požarevcu, Paraćinu, Sremskoj Mitrovici, Užicu...

Aktivnosti će u skladu sa ovogodišnjim sloganom biti usmerene ka promociji zdravih stilova života i dostupnih usluga, prepoznavanju i smanjenju rizičnog ponašanja, promociji značaja pravovremenog testiranja na HIV praćenog savetovanjem, poštovanju ljudskih prava, smanjenju stigme i diskriminacije prema osobama koje žive sa HIV-om i prema drugim vulnerabilnim populacijama, posebno mladima, ženama i deci.

Edukaciji građanstva, kao jednom od veoma važnih vidova prevencije biće posvećeni javni časovi sa ovom tematikom, izložbe radova, podela informativno - edukativnog materijala i kondoma..., a u znak sećanja na preminule biće organizovan i moleban.

Aktivnosti će sprovoditi brojne institucije i nevladine organizacije uključene u program koji predstavlja odgovor države na HIV.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji 1.611 osoba živi sa HIV-om.

Tokom 2011. godine novootkriveno je 127 osoba inficiranih HIV-om, ali uprkos tome Srbija je i dalje zemlja sa niskom prevalencijom HIV-a, koji je u našoj zemlji pod kontrolom.

Procene govore da je broj onih koji imaju HIV, a to i ne znaju, dva do tri puta veći od registrovanog, pa tako ne čine ništa da lečenjem produže život, a ujedno predstavljaju nesvesne prenosioce virusa.

U tom smislu veoma je važno da se u još većoj meri podigne svest o značaju prevencije i testiranja na HIV, pa će Ministarstvo zdravlja maja meseca otpočeti kampanju "Ne možeš da znaš dok se ne testiraš".

U okviru te kampanje velika pažnja biće posvećena borbi protiv stigme i diskriminacije prema osobama koje žive sa HIV-om, a koje u Srbiji prožimaju sve nivoe društva.

Upravo su stigma i diskriminacija glavne prepreke u sprovođenju preventivnih aktivnosti, a jedna od posledica je smanjen broj osoba koje se odlučuju na testiranje na HIV.

U borbi protiv stigme i diskriminacije osoba koje žive s HIV-om značajna je uloga ne samo zakonodavstva i institucija, već i medija i zajednice u celini.

Dan sećanja na preminule od side se već 29 godina organizuje širom sveta, a ove godine se preko 115 zemlja uključilo u obeležavanje tog datuma.