petak 20. maj 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Vlada ukinula različite akcize na goriva

Vlada ukinula različite akcize na goriva

BEOGRAD - Vlada Srbije je u Beogradu usvojila Predlog izmena zakona o usklađivanju akciza na naftne derivate, kojim se ukidaju različite akcize na različite vrste naftnih derivata i uvode jedinstvene akcize za benzin i za dizel goriva.
Prema izmenjenom zakonu o akcizama na naftne derivate, za sve vrste motornih benzina ubuće će važiti jedinstvena akciza od 49,5 dinara za litar, a za dizel goriva 37 dinara za litar.
U praksi to znači da se akcize na sve vrste motornih benzina usklađuju, tako da će biće povećane za 4,5 dinara po litru za motorne benzine, a za dizel goriva dva dinara po litru, objašnjeno je Tanjugu u Vladi.
Evropska komisija saopštila je krajem februara da je izmenama zakona o akcizama, kojim su u Srbiji od početka ove godine uvedene akcize na naftne derivate, koje se razlikuju po kvalitetu derivata, prekršen Prelazni trgovinski sporazum između Evropske unije i Srbije i preporučila da akcize budu usklađene.
Akcize na naftne derivate "evro" standarda u Srbiji se od početka ove godine razlikuju i više su u odnosu na druge vrsta goriva koje nemaju prefiks "evro".
Akciza na bezolovni motorni benzin BMB 95 tada je povećana za 0,3 dinara po litru, a na dizel D2 za 4,53 dinara po litru, dok je akciza na evro premijum BMB 95 povećana za 4,8 dinara, a akciza na evro dizel za 6,53 dinara.
Akciza na bezolovni motorni benzin BMB 95 od početka godine iznosila je 45 dinara po litru, na dizel goriva 35 dinara po litru, na evro premijum BMB 95 - 49,5 dinara po litru, a akciza na evro dizel 37 dinara po litru.