utorak 20. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Radnici ''Komgrapa'' traže svoja prava

Radnici ''Komgrapa'' traže svoja prava

BEOGRAD - Oko 20 radnika preduzeća ''Komgrap'' protestovalo je danas ispred Upravne zgrade te kompanije na Terazijama, zahtevajući da se isplate zarade, poveže radni staž, raskine ugovor o privatizaciji i ostvari socijalna zaštita za zaposlene.
Predsednik sindikata ''Nezavisnost'' H.K. ''Komgrap'' Tomislav Kostić rekao je Tanjugu da radnici ne primaju plate već 17 meseci, a da radni staž nije povezan od 2005. godine.
- Problemi počinju posle privatizacije 2007. godine, kada je kompaniju preuzeo većinski vlasnik Slobodan Stanković koji je sve prevario, obećavši da će firmu vratiti na stare pozicije i početi da radi - tvrdi Kostić.

Prema njegovim rečima, glavni problem je u tome što će industrijsko zemljište koje pripada "Komgrapu" biti prevedeno u građevinsko, jer su to lokacije kojima treba da prolaze glavne saobraćajnice i samim tim imaće i visoku cenu.
- 'Prava namena firme je u potpunosti zapostavljena, jer se ništa ne gradi u Srbiji, tek ponešto u okolini Beograda, dok se za poslove u Banjaluci i Crnoj Gori ne zna za koga se obavljaju - kazao je Kostić.
On je podsetio da je još 6. oktobra prošle godine podneta tužba Sudu za privredni kriminal, a upućena su pisma predsedniku Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću, ali reagovanje je izostalo.
Građevinsko preduzeće ''Komgrap'' privatizovano je 23. jula 2007. godine i sada posluje u sastavu korporacije ''Integral inženjering'' iz Laktaša u Republici Srpskoj, a ima oko 850 zaposlenih.