utorak 20. januar 2009.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Plitak džep za skuplje šnicle

PROIZVOĐAČI NAJAVILI DA ĆE MESO DO KRAJA SEDMICE POSKUPETI DO 10 ODSTO

Plitak džep za skuplje šnicle

Proizvođačka cena svinjetine skočiće na 530 dinara, jer nema dovoljno tovljenika, a zbog rasta evra je junetina će poskupeti na 600 dinara

BEOGRAD - Bez obzira na predviđanja stručnjaka da će doći do pada plata i kupovne moći građana, prodavci će do kraja sedmice ipak povećati cenu mesa. Mimo ekonomske logike, u maloj tražnji, nedostatak ponude žive stoke ipak je prevagnuo na stranu poskupljenja. Neki od proizvođača su najavili da će svinjetina poskupeti i do 530 dinara jer nema dovoljno tovljenika, a rast cene junetine, čiji će kilogram koštati oko 600 dinara, objašnjava se rastom evra prema dinaru.
Prema rečima Milana Kovačevića, savetnika za strana ulaganja, postoje realni uslovi za nižu cenu mesa, ali u stočarstvu već godinama nema dobre strategije.
- Država nema dobre mere kojima bi mogla da utiče na „peglanje cena“, a prodavci se uvek opredele da problem reše poskupljenjem. Smatram da je potrebno sprovesti reforme na višegodišnjem nivou - kaže Kovačević.
Stočni fond u krizi
On objašnjava da se povećanje cena mesa moglo izbeći smanjenom maržom, ali je problem u tome da naša trgovina nije konkurentna.
Sekretar za agrar u PKS Milana Prostran smatra da poskupljenje mesa može biti opravdano nizom faktora - kursom, kreditnim uslovima, cenom energenata. Osnovni razlog je, kako kaže, ipak to što je stočni fond u krizi poslednjih godina.

PROTEST KLANIČARA
Zatvaranje Industrije mesa „Damjanović“ zabrinulo je oko 350 radnika koji su bili zaposleni u ovoj klanici. Vest da su ostali bes posla, kako se navodi u saopštenju, saznali su putem sajta Ministarstva poljoprivrede, nakon čega su juče organizovali protest kojim su uputili apel da im se vrate radna mesta.
Kako navode, klanica je zatvorena uz obrazloženje da ne ispunjava uslove, za koje radnici kažu da se mogu popraviti.


- Od 2002. godine zabeležen je pad broja stočnih grla za čak 200.000 - kaže on.
Prostran, međutim, navodi da su zbog pada kupovne moći građana u narednom periodu moguće oscilacije cena.
- Tražnja je smanjena i one kompanije koje poskupe meso suočiće se sa konkurencijom, jer su neke firme već najavile da će krajem februara ili marta spustiti cene - kaže sekretar za agrar u PKS.
Prema rečima Cvijetina Božića, finansijskog rukovodioca Industrije mesa „Matijević“, stočni fond je uništen, pa će iz tog razloga biti prinuđeni da do kraja sedmice povećaju cene.
Visoke carine na uvoz
- Uvoza nema zbog visokih carina, pa smo prinuđeni da budemo orijentisani na domaću ponudu žive stoke koja je trenutno prepolovljena u odnosu na tražnju. Međutim, iako je cena žive vage skočila, potrošačka moć je vrlo mala i mi poslujemo sa minimalnom zaradom. Prinuđeni smo na korekciju cena svinjskog mesa, pa će do kraja nedelje svinjski but umesto 455 dinara po kilogramu koštati negde oko 500 - kaže Božić.
Kako on navodi, cena junetine je juče povećana sa 532 dinara na 555, a kao razlog poskupljenja navodi rast kursa.
Poskupljenje do 10 odsto najavljuju i iz Industrije mesa „Topola“ iz Bačke Topole, kao i IM „Kolbis“ iz Novog Sada.

Komentari

gde je onaj otkup kad je bila cena 60 din po kilogramu pa nisu hteli da kupe sve ? sta je bilo s tim ? dokle ce ova banda da nas zajebava ? protest i pobuna !