nedelja 19. oktobar 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Novac uslovljava obrazovanje

MINISTAR I STUDENTI TRAŽE REŠENJE KRIZE

Novac uslovljava obrazovanje

BEOGRAD - Ministar prosvete Žarko Obradović poručio je studentima koji su u petak protestovali na ulicama Beograda da su im njegova vrata otvorena i ocenio da mogu zajedno da reše deo problema sa kojima se oni ovih dana suočavaju, prenosi Tanjug.

Ministar je rekao da ostaje pri izjavi datoj studentima „da će posle završetka oktobarskog ispitnog roka, kada se tačno bude znalo koliko studenata je ispunilo ulov za upis godine, a ne mogu biti korisnici budžeta, otići s njima kod ministarke finansija Diane Dragutinović i videti da li budžetske mogućnosti dozvoljavaju da i oni budu na budžetu“.

Dobra volja postoji, rekao je Obradović, ali treba videti o kom broju studenata je reč i kakve su finansijske mogućnosti države.

Studentima je potrebno za upis godine 60 bodova, ukoliko se ne usvoji zakon kojim se predviđa smanjenje uslova na 42 boda, rekao je on. Obradović je podsetio da je država prihvatila obavezu da finansira i one studente koji ne uspeju za četiri godine da polože sve ispite, i objasnio da će onima koji ne sakupe 240 potrebnih bodova finansirati petu godinu, odnosno apsolventski staž.

Odredba
Odredba koja se ovih dana pominje i napada i čije se ukidanje traži, o tome da je malo da 20 odsto samofinansirajućih studenata pređe na budžet, već postoji u zakonu i primenjuje se nekoliko godina.