nedelja 19. oktobar 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Jedan donator organa 24 spasena života

SRPSKI ZVANIČNICI UPUTILI APEL POVODOM SVETSKOG DANA ZAVEŠTANJA ORGANA

Jedan donator organa 24 spasena života

Najbolje rezultate u doniranju organa dala je kampanja u Španiji, koja je vođena pod sloganom „Ostavite organe na zemlji, ne trebaju vam na nebu“

BEOGRAD - U Srbiji je godišnje potrebno između 400 i 500 transplantacija bubrega, a od 1975. godine, od kad se taj organ presađuje, izvršeno je 1.250 operacija. Povodom obeležavanja Dana davalaca organa, državni sekretar Ministarstva zdravlja Nevena Karanović navela je da je u Srbiji godišnje potrebno između 100 i 150 transplantacija jetre i 20 do 30 transplantacija srca, kao i da je neophodan razvoj transplantacije koštane srži.

Ona navodi da je do sada od 1.250 transplantacija bubrega, oko 75 odsto urađeno sa živog srodnog davaoca i 25 odsto sa osoba koje nisu imale šansu da se izleče.

U Srbiji se transplantacije obavljaju u Kliničkom centru Srbije, Vojnomedicinskoj akademiji, Univerzitetskoj dečjoj klinici, kliničkim centrima u Novom sadu i Nišu, a od jednog donora korist mogu imati 24 osobe.

TRANSPLANTACIJA

Do sada su u Srbiji transplantirane 24 jetre sa preminulog davaoca, dok je kod četiri pacijenta presađen deo jetre sa živog davaoca i kod sedam bolesnika je urađena transplantacija srca.


Načelnik Centra za transplantaciju Kliničkog centra Srbije Drago Milutinović ističe da je našoj zemlji potrebna multiorganska transplantacija, jer je organ lek. U skladu s tim, dodao je Milutinović, potrebna je bolja edukacija stanovništva i bolja organizacija, jer Srbija nema dovoljno donor bolnica koje bi obezbedile organe. On je naveo primer Španije u kojoj je kampanja o tome sa sloganom „Ostavite organe na zemlji, ne trebaju vam na nebu“ postigla najbolje rezultate, prenela je Beta.
Prema rečima načelnika transplantacionog centra Vojnomedicinske akademije Darka Mirkovića, potrebne su zakonske odredbe i neophodno je oblikovanje zdravog javnog mnjenja da bi se imalo zdravo mišljenje o zaveštanju organa za života.

On je kazao da je u Srbiji izdato između 12.000 i 13.000 donorskih kartica, a da bi trebalo da ih bude oko dva miliona.

Doktorka Radmila Blagojević-Lazić iz Sekcije za transplantaciju organa Srpskog lekarskog društva najavila je da će naredna godina biti posvećena davalaštvu organa, kao i da će to društvo zajedno sa Ministarstvom zdravlja Srbije napraviti registar i odabir ljudi koji žele da pomognu svima kojima je potreban organ.

Transplantacija bubrega se u Srbiji radi od 1975, a jetre i srca od 1995. godine.
Povodom Svetskog dana davalaca organa, koji je u našoj zemlji obeležen 14. oktobra, zvaničnici Ministarstva zdravlja Srbije ističu da je cilj podizanje svesti građana o dobrovoljnom davalaštvu organa, kao i prilika da se izrazi duboka zahvalnost svima koji su već pomogli obolelim osobama.

Ključne reči: