petak 19. septembar 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Savremena oprema za RTS

Ministarka Jasna Matić najavila novine u telekomunikacijama

Savremena oprema za RTS

BEOGRAD - Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić rekla je juče u intervjuu Fonetu da će digitalizacija RTS koštati više desetina miliona dolara, za šta će biti zatražena pomoć i Evropske unije i nagovestila mogućnost objedinjavanja RATEL i Radiodifuzne agencije u jedno regulatorno telo, mada o tome još nije doneta odluka.

- To je tendencija u nekim evropskim zemljama, ali mi još nismo doneli odluku. Ono što je sigurno jeste da, u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, radimo na tome da za godinu, godinu i po dana dobijemo zakonski okvir, koji neće u sebi imati protivrečnosti i ostavljati praznine za regulisanje te oblasti - objasnila je Matićeva.

Ona je potvrdila da dva ministarstva, za telekomunikacije i za kulturu i informisanje, rade na više zakona iz oblasti komunikacija i medija i predvidela da će digitalizacija RTS koštati više desetina miliona dolara, za šta će sredstva biti obezbeđen iz budžeta, ali će država zatražiti i pomoć EU.
Ona je naglasila da je očekivani rast u oblasti telekomunikacija milijardu i 650 miliona dolara, što je više nego u razvijenim zemljama, budući da je „baza manja“.

Konkurencija

Upitana kada će „Telekom“ dobiti konkurenciju u fiksnoj telefoniji, Matićeva je odgovorila da je to u interesu građana, ali i samog „Telekoma“.
- Trebalo bi uskladiti liberalizaciju tržišta sa privatizacijom „Telekoma“, kako bi Srbija imala jakog predstavnika na svetskom tržištu - rekla je Matić.

Alo preko Interneta

Ona je najavila da će pravilnik o telefoniranju putem Interneta (VOIP) za nekoliko nedelja stupiti na snagu i izrazila očekivanje da će tim pravilnikom građani dobiti kvalitetniju i jeftiniju uslugu.
- U narednim nedeljama trebalo bi da počne da funkcioniše zakon o elektronskom potpisu i elektronskim dokumentima, koji će značajno doprineti efikasnosti komunikacije i poslovanja - istakla je Matićeva.

Matić smatra da je uloga države, uključujući i ministarstvo telekomunikacija, da formira zakonski okvir koji će svim potencijalnim investitorima jasno govoriti šta mogu da očekuju.
Prema rečima Jasne Matić, formirana radna grupa za strategiju digitalizacije koja će obuhvatiti promenu emisione tehnike RTS, prilagođavanje sadržaja digitalnom signalu, dok će građani imati troškove kada je reč o prijemu tog signala.

Ključne reči:

Komentari

Pa nije li vam EBU za slucaj Evrovizije u Martu jos poklonila tu opremu,nasiroko se pisalo o tome,u cemu je sad stos ili mislite da imamo bas toliko kratko pamcenje???!!!

Blago nama sada cemo na RTS u digitalizovanom obliku ponovo po sto i prvi put odgledati domace serije,naucene napamet,filmove koje vise niko ne reprizira,osim premijernog RTS.Pasebno se radujem tudjim svadbama,placenim iz pretplate najgledanije,najbolje i najskromnije televizije.Pardon servisa nekog koji svi placamo.
Krajnje je vreme da finansijska kontrola obidje tzv javni servis.Opet koja je i svrha toga kad znamo i stranke kako se finansiraju.I posle se pitamo otkud apatija u narodu.

Ako njima EU kaze da u Srbiji sve klozetske solje moraju biti zuto plave i na struju, oni ce to kupiti. naravno, za tu kupovinu ce prvo morati da uzmu kredit /kupe pare od EBRD/. Tako se radi samo sa majmunima.