subota 19. mart 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Prosvetari i vlada blizu dogovora?

Prosvetari i vlada blizu dogovora?

BEOGRAD - Sindikati prosvete i vlada su blizu rešavanja dva aktuelna problema u prosveti - završetka štrajka i pitanja materijalnog položaja zaposlenih, izjavio je ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

"Imali smo vrlo korektne razgovore sa mnogo dobrih predloga i postoji dobra volja da se i ova dva pitanja reše u obostranom interesu, kako dece, tako i zaposlenih", rekao je Obradović posle sastanka sa predstavnicima sindikata u Vladu Srbije, koji je održan u četvrtak uveče.

Kako prenosi RTS, sa čelnicima Unije prosvetnih radnika Srbije, Sindikata "Nezavisnost" i Sindikata radnika u prosveti, koji su u štrajku od 28. januara, tražeći veće plate i bolje uslove rada, razgovarao je i premijer i ministar finansija Mirko Cvetković.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović kaže da će plate prosvetnih radnika zbog štrajka biti smanjene, dok se ne nadoknadi izgubljeno gradivo i časovi, ali da će im taj novac biti isplaćen kada časovi budu nadoknađeni.

Živanović je rekao da bi pregovori sa predstavnicima vlade trebalo da budu nastavljeni u ponedeljak ili utorak, ali nije želeo da navede rešenja koja su ministar prosvete i nauke Žarko Obradović i premijer Mirko Cvetković ponudili sindikatima.

"Sa time ćemo izaći pred glavne odbore naših sindikata i onda ćemo odlučiti. Ništa ne znamo dok se konkretan dogovor ne potpiše", rekao je Živanović.

Živanović je rekao i da su današnji razgovori sa predstavnicima vlade bili konstruktivniji" nego do sada i da je vlada shvatila ozbiljnost situacije.

Leonardo Erdelji iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije rekao je da će sindikati nastaviti štrajk skraćenjem časova na 30 minuta i da će potpuno obustaviti rad, ako im bude smanjena plata zbog toga.

"Ako ne povuku naredbu o smanjenju plata potpuno obustavljamo rad", rekao je Erdelji i dodao da sindikati za 22. mart planiraju štrajk upozorenja, tokom koga će potpuno prekinuti rad.

Skraćenjem časova na 30 minuta štrajkuju tri sindikata: Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti.

Sindikati, osim povećanja plate za oko 20 odsto do kraja godine, traže i izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, potpisivanje kolektivnog ugovora i isplatu jubilarnih nagrada za 2009, 2010. i 2011. godinu.