subota 19. mart 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Naučnici ne daju Ministarstvo nauke

Naučnici ne daju Ministarstvo nauke

BEOGRAD - Organizacija "Reci ne" sakupila je više od 4.000 potpisa naučnika za ponovno osnivanje Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja koje će sledeće nedelje predati predsedniku Srbije Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević ocenio je na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu da se spajanje Ministarstva prosvete i Ministarstva nauke u jedno ministarstvo neće dobro prikazati u praksi.

"Mislim da postoje greške (u spajanju dva ministarstva)... ovakvi primeri u svetu su jako retki i mislim da neće funkcionisati dobro", rekao je Kovačević.

Kako je naveo, u Srbiji se u odnosu na zemlje Evrope za prosvetu izdvaja duplo manje, a za nauku 10 puta manje novca.

"Ovo (spajanje ministarstava) je loša poruka za mlade ljude koji predstavljaju budućnost, a ne trošak", ocenio je Kovačević.

Član Srpske akademije nauka i umetnosti Zoran Petrović naveo je da se Srbija bavi trenutnim zaradama, a ne budućnošću zemlje što je osnovni cilj nauke.

"Ne vidimo da oni koji će doći iza (bivšeg ministra nauke) Božidara Đelića imaju isti kapacitet da obezbede novac za naredne četiri godine. Pare za nauku pretvoriće se u pare za plate prosvetara", rekao je Petrović.

Predstavnik Istraživačke stanice Petnica Nemanja Đorđević kazao je da je glavni razlog ukidanja Ministarstva nauke taj što u Srbiji ne postoji jasan stav o tome koliko je nauka važna i to ne samo naučnicima, nego svima koji očekuju bolju budućnost.

Akcija "Reci ne ukidanju nauke" inicirali su mladi naučnici, osnivači Društva za promociju i popularizaciju nauke.

Peticiju "Reci ne" na internet adresi www.ministarstvonauke.com je do sada potpisalo više od 4.000 naučnika, akademika, univerzitetskih profesora i građana.