subota 19. mart 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Krkobabić obećao redovnu isplatu penzija

Krkobabić obećao redovnu isplatu penzija

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je da će penzije u 2011. godini biti isplaćivane redovno, dva puta mesečno, kako je to utvrđeno zakonom.

Biće i usklađivane tri puta s platama u javnom sektoru, što je takođe utvrđeno zakonom, a budžetom Srbije sredstva za penzije su u potpunosti obezbeđena, rekao je Krkobabić za današnju Politiku, ističući da su sve spekulacije o tome da bi 1,6 miliona penzionera moglo ostati bez penzija zbog navodnog bankrota Fonda PIO rezultat zle namere.

"Sve što je ovih dana objavljeno i što se objavljuje u vezi sa penzijama je najobičnija izmišljotina i zato niko ozbiljan to ne želi da komentariše", naglasio je Krkobabić.

Dugogodišnji član Upravnog odbora Fonda PIO Boban Atanacković rekao je za Politiku da je, s obzirom na to da se oko 47 odsto sredstava za isplatu penzija pokriva iz državne kase, nerealno očekivati da će penzioneri ostati bez svojih prinadležnosti.

"Čak i da stepen naplate doprinosa bude još manji, a kasa Fonda dodatno osiromaši, država će povećati svoj udeo u isplati penzija, jer je reč o milionskoj populaciji koja je taj novac zaradila", kazao je Atanacković.

On je dodao da je u radu Fonda bilo nekih manjih nepravilnosti na koje se ukazivalo, ali sigurno da nadoknada za članstvo u Upravnog odbora za 21 člana koliko ih ima, ne može biti razlog za bankrot Fonda, jer su nadoknade između 35.000 i 40.000 dinara.

Upitan da li je ukazivao na nepravilnosti u radu Upravnog odbora, Atanacković je rekao da jeste kada su na dnevnom redu bila otpuštanja zaposlenih sa po 30 i više godina radnog staža i ponovo zapošljavanje novih čime su pravljeni dupli troškovi.

On je istakao da su sve istrage pa i ova koja se trenutno vodi u Fondu PIO poželjne, jer neko treba da kontroliše njihov rad, ali da ne očekuje ništa spektakularno od te istrage.