sreda 18. april 2012.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Javni poziv za strateškog partnera za Železaru

Javni poziv za strateškog partnera za Železaru

BEOGRAD - Ministarstvo finansija Srbije objavilo je danas javni poziv za pronalaženje strateškog partnera za Železaru Smederevo, a rok za podnošenje ponuda je 4. maj.

U pozivu, objavljenom na sajtu Ministarstva www.mfin.gov.rs, navedeno je da će izabrani strateški partner imati obavezu da obezbedi kontinuitet poslovanja i dalji razvoj Železare.

Zainteresovani kupci treba da uz ponudu dostave garanciju od milion evra. Krajnji rok za podnošenje prijave za otkup tenderske dokumentacije, po ceni od 10.000 evra, jeste 27. april.

Pravo na podnošenje ponuda imaju pravna lica koja se bave eksploatacijom ruda metala i drugih ruda i proizvodnjom sirovog gvožđa, koksa, čelika ili ferolegura, čiji je prihod u 2011. godini bio najmanje milijardu evra a vrednost imovine 1,5 milijardu evra.

Vlada Srbije je 12. aprila odlučila da raspiše javni poziv za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo i najavila da će poziv biti objavljen u domaćim medijima i londonskom "Fajnenšel tajmsu" i dostavljen direktno svim značajnim svetskim proizvođačima čelika.

Železara je od januara ove godine u državnom vlasništvu, nakon otkupa za jedan dolar od američkog Ju-Es stila, koji se povukao iz Srbije jer je poslovao s gubicima. Ju-Es stil je 2003. godine kupio smederevsku železaru u stečaju.