ponedeljak 18. april 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Radujko: Prodaja je korisna za Telekom Srbije

Radujko: Prodaja je korisna za Telekom Srbije

BEOGRAD- Prodaja Telekoma korisna je za budućnost kompanije, izjavio je u intervjuu direktor Telekoma Branko Radujko i naglasio da preuzimanjem većinskog paketa akcija i upravljačke kontrole od strane nekog kredibilnog strateškog investitora, Telekom bi dobio značajne koristi, tvrdi direktor te kompanije.

- Pre svega, Telekom bi dobio jednog vlasnika koji upravlja kompanijom.To bi omogućilo brže, efikasnije i fleksibilnije odlučivanje, procedure nabavki, ugovaranja, plaćanja, zapošljavanja i tako dalje, kazao je Radujko.

Zaustavio bi se i trend odliva kvalitetnih kadrova, dodao je on, a otvorila bi se čak i mogućnost za povratak u zemlju domaćih stručnjaka čije znanje i iskustvo bi kompanija, oslobođena stega javnog sektora, mogla adekvatno da plati. Radujko smatra i da bi prodajom kompanije omogućio lakši pristup svežem kapitalu, cenama i uslovima opreme koje proizvođači imaju za veće i globalno uticajnije telekomunikacione grupacije.

- Investicije bi se uvećale, tehnološka modernizacija ubrzala. Lakši bi nam bio pristup novim poslovnim rešenjima, a građanima bismo mogli da ponudimo nove modele telefona i druge korisničke uređaje. Brži bi bio protok i razmena novih ideja, više inovacija, bolji pristup novim i atraktivnim TV sadržajima i definitivno raznovrsnija ponuda našim korisnicima, kazao je Radujko.

Na pitanje koliko su utemeljene optužbe na račun Vlade Srbije da onaj ko kupuje mora da ispuni kriterijume odnosno minimalnu cenu, Radujko kaže da Vlada ni ne namerava da proda Telekom ispod cene i da je to već više puta iz Vlade rečeno. Vlada je, ukazao je Radujko, organizovala otvoreni međunarodni tender na koji se kvalifikovalo šest poznatih svetskih kompanija.

- Neke od njih bile su izuzetno aktivne i lično žalim što nisu dostavili ponudu na samom kraju. A upravo ta činjenica dokazuje neutemeljenost optužbi da Vlada prodaje kompaniju u bescenje. Da je tako, svi bi dali ponudu, zar ne? Jednako su neutemeljene i tvrdnje da je prodaja unapred dogovorena sa Telekom Austria, tvrdi Radujko.

A sve je jednostavno, objašnjava Radujko - Vlada je postavila kriterijume koji su dosta visoki, imajući u vidu stvarnost na globalnom tržištu kapitala, oni su važili za sve učesnike, a akcije može da kupi samo onaj ko prihvati te uslove.

- Pregovori sa jedinim ponuđačem su nešto što zakon eksplicitno i nedvosmisleno omogućava. Tu problem ne postoji. Odustajanje od zahtevane minimalne cene bilo bi problematično, ali takvu mogućnost su više puta javno i odluvčno odbacili najviši predstavnici države, podsetio je prvi čovek Telekoma.

Odgovarajući na pitanje da li će Telekom Austrija do isteka produženog roka "popraviti" svoju ponudu za kupovinu 51 odsto Telekoma, Radujko objašnjava da ne može sa sigurnošću da tvrdi da će Austrijanci na kraju i ponuditi tih 1,4 milijarde evra, koliko smo tražili, jer sasvim razume s kakvim se ograničenjima suočavaju.

- Ono što je izvesno je da je ovo za TA ozbiljna prilika da značajno poveća svoju veličinu i položaj na regionalnom tržištu, konsolidovane prihode, broj korisnika, vrednost svojih akcija i profit na duži rok, naravno uz određene rizike vezane za samu industriju i one vezane za političke i makroekonomske okolnosti u zemaljama u kojima poslujemo, kazao je Radujko.

On dodaje da u slučaju da se da se prodaja ipak ne desi, postojeći menadzment će akcionarima kandidovati plan daljeg razvoja i funkcionisanja Telekoma, a oni će se preko svojih predstavnika u korporativnim organima izjasniti i o tom planu i o tome ko i na koji način treba ubuduće da operativno upravlja kompanijom.

Komentari

Slicnog sam misljenja da bi se investicije povecale, medjutim bi dobio jednog vlasnika.