nedelja 18. januar 2009.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Nema odbrane od korumpiranih lekara

GRAĐANI SE PLAŠE DA PRIJAVE DOKTORE KOJI TRAŽE MITO

Nema odbrane od korumpiranih lekara

BEOGRAD - Kada neka od afera sa korupcijom u zdravstvu izađe na videlo, kao što je nedavno hapšenje neurohirurga E. S, nagomilano nezadovoljstvo građana pokulja na površinu, a danima se govori da je to „jedan od hiljadu“ i da u našim bolnicama i domovima zdravlja nije moguće ništa završiti bez poklona ili novca. Međutim, broj prijavljenih slučajeva veoma je mali u odnosu na famu koju prati ljude u belim mantilima i nije baš u skladu sa podatkom da smo po korupciji u zdravstvu na visokom mestu u svetu. Razlog je verovatno u tome što ljudi strepe jer je u rukama lekara njihov život i život njihovih najmilijih.
Ministarsvto zdravlja je zato ohrabrilo građane da se ne plaše i da prijave sve slučajeve kada su im medicinski radnici tražili novac, jer će im biti garantovana zaštita ličnih podataka.
- Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja u saradnji sa MUP-om u tim slučajevima preduzima odgovarajuće mere i građani ne treba da strahuju od otkrivanja identiteta, jer je zaštita ličnih podataka zagarantovana i kod jednih i kod drugih - poručila je Ivana Mišić, pomoćnik ministra zdravlja.

DEŽURNI TELEFON
011/33-34-003
Slučajevi korupcije se mogu prijaviti dežurnom zdravstvenom inspektoru na broj telefona 011/33-34-003, radnim danima od 8.30 do 16.30 ili direktno policiji.
Pritužbe iz oblasti zdravstva moguće javiti i na Beli telefon Ministarstva zdravlja 24 časa svakog dana na broj 0700/111-700 po ceni lokalnog poziva.
POJEDINAČNA POJAVA
Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je juče da je korupcija u zdravstvu „sporadična pojava“
Milosavljević se pozvao na anonimne ankete sprovedene u poslednjih pet godina, u kojima je 85 odsto pacijenata odgovorilo da su zadovoljni pružanjem zdravstvenih usluga, a samo 0,5 do jedan odsto je reklo da su dali novac za prijem u bolnicu, naveo je on u izjavi Tanjugu.


Inicijativu Ministarstva podržala je i nevladina organizacija „Snaga pacijentima“.
- Pored toga što strepe od posledica, građani često ne znaju ni kome treba da se obrate. U narednom periodu nastojaćemo da ih ohrabrimo i uputimo na koji način treba da traže svoja prava i ostvare zaštitu - kaže Vanja Prokić iz te organizacije.
Prijavljivanjem jednog lekara pacijenti strahuju da će se zameriti i drugima jer među medicinarima tada ne postoji čuvena doktorska sujeta i uglavnom svi staju uz kompromitovanog kolegu.
Predsednik Srpskog lekarskog društva dr Vojin Stanić nema mnogo naklonosti za takvu solidarnost.
- Pojedinci koji uzimaju novac svojim postupcima narušavaju ugled cele struke. Drago mi je što Ministarstvo stimuliše građane da traže zaštitu svojih prava. Za sve pacijente i većinu lekara dobro je da se takve stvari isteraju na čistac - kaže za Glas doktor Stanić. On smatra da bi i direktori zdravstvenih institucija morali više da se angažuju i da podržavaju pacijente da prijavljuju korupciju umesto da se ponašaju nemušto kada se takve stvari otkriju.
- Oni moraju javno da se izjasne, a zatim bez ikakvih dvoumljenja da daju otkaz kolegi koji nanosi štetu i njihovoj instituciji i struci uopšte - poručuje doktor Stanić. - Kada neko postane direktor zdravstvene institucije, to ne znači da treba da radi samo lepe i ceremonijalne stvari, već i one teške i neprijatne - naglasio je dr Stanić.

Komentari

Ivana Mišić tvrdi da će Ministarstvo reagovati na prijavu ali da se zna da to se odnosi na boraniju, viđenije doktore i profesore uglavnom obaveste već telefonom o postojanju prijave te obično organizuju da se pacijent javi doktoru kako bi mu se ovaj izvinio, to podrazumeva i kompenzaciju od strane doktora odn. zataškavanje cele stvari.

30.000 doktora-svaki dan nekoliko desetina pregleda,intervencija,operacija to su stotine hiljada radnji koje spašavaju ljudski život ili mu znatno poboljšavaju kvalitet.I onda svaki pojedinačni slučaj razvlačite po novinama do iznemoglosti kao lešinari.Pa uradite jednom jednu meritornu anketu-platite je u saradnji sa lekarskim organizacijama-komora,SLD i stavite već jedanput tačku na ovo pitanje.Pojedinačne slučajeve perpustite policiji,tužilaštvu.I onda se bavite nekim drugim,na primer vama novinarima-koliko koštaju vaše dobre vesti o nekom a koliko da blatite nekog?Čistite mali svoje dvorište.

Zamolio bih sve one koji su spremni da govore o imenima i da izađu sa dokazima to i urade. Ostali neka ćute. Ne može država da pohapsi sve lekare kada se nađe neko pametan da kaže da su mu tražili novac a ne i da navede imena.

Imena i dokazi? To ti dokazuj kad ti se zena poradja ili dete operise.
Zena mog brata se 2 puta porodila u GAK Narodni Front, oba puta uz kovertu.
Izvesna Dr Garalejić je uz kovertu resila problem steriliteta zene jednog mog prijatelja.
I ja sam sa zenom bio kod doticne na razgovoru. O "profesionalnoj" dijagnozi bolje da ne govorim. Kako sam nekoliko sati proveo u hodniku cekajuci, pitao sam a li mogu da zakazem pregled makar i za nekoliko nedelja unapred. Odogvor je bio da se pregledi ne zakazuju. Njena zakonska obaveza je da pregleda 6 pacijenata dnevno (za 8 radnih sati???), a ona uvek radi vise (kako radi-bolje da ne radi). Ako mi se zuri, ona posle podne radi privatno pa mogu navratiti kod nje...
I sta sad? Kao nekom mozes da se pozalis? Ja jos mogu da odem na drugo mesto, a kad npr zena treba da se porodi, u pitanju su sati/minuti, to je bas dobra pregovaracka pozicija za isterivanje mita i korupcije na videlo...Uostalom, bas me zanima koji je to mehanizam dokazivanja uzimanja koverte sa gotovim novcem. Koliko je moje "uzeo je pare"-toliko je njegovo "nisam uzeo". Kako ja nisam beli mantil, pitam se kome bi se verovalo u toj situaciji
Npr naseg porodicnog prijatelja je doktorska greska kostala zivota (rutinska operacija srcanih zalisaka) u S.Kamenici. Kojom ekspertizom se to dokazuje? Mrtva usta ne govore. Ili ce Skali i Molder da nadju transcedentalnog medija da porazgovara sa pokojnikom i to prilozi kao neoborivi dokaz na sudu?

Veliki je broj slucajeva gde doktori nece da operisu pacijenta dok ne dobiju novac.Na taj nacin izbegavaju optuzbe da su korumpirani,nateraju pacijenta da im sam ponudi novac jer ga drze nedeljama u neizvesnosti.Cak i da im je plata na nivou zapadnih kolega,opet bi trazili novac.Resenje je u drasticnim zatvorskim kaznama,jrr nas covek reaguje jedino na kazne i represiju

Resenje treba rodbina da uzme u svoje ruke, i umesto novca da ponudi ono sto na balkanu
jedino i radi - metak u celo!

Svi znamo da je doktor Miodrag Rakic najveci mafijas a sada glumi majku Terezu.

Srbija je postala drzava mafijasa,to je bila opasnost na koju je premijer Djindjic upozorio ali posle toga hirurg ga nije prepoznao kada je dovezen u bolnicu..Pozivati gradjane da prijavljuju korupciju dok se svi nadlezni organi trude da takva iskustva minimiziraju je smesno,objavljivati "misljenja" da gradjani ili daju dokaze ili zasute je pokazatelj gde se celo drustvo nalazi.Kompletno zdravstvo je u potpunom blatu korupcije najnize vrste,to nije nikakva pojedinacna pojava to je generalna pojava,vise ne postoji lekar u bolnici koji ne uzima novac ,cak i ovi koji pred kraj karijere pokusavju da se operu ne da su uzimali nego su verovatno bili dno dna.Ministarstvo je duzno da stvori uslove da se korupcija iskoreni ,da se subije ako treba radikalnim merama ,kakvi telefoni pa ako citaju novine mogli su procitati uzasne ispovesti familija i samih bolesnika i to im nije dovoljno,sramota.