ponedeljak 17. decembar 2012.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Ostarismo dve godine od prethodnog popisa

Ostarismo dve godine od prethodnog popisa

BEOGRAD - U Srbiji živi 7.186.862 građanina, a prosečna starost je 42,2 godine, što ukazuje na smanjenje broja stanovnika, pokazali su danas objavljeni rezultati popisa stanovništva sprovedenog u oktobru prošle godine. 

U odnosu na 2002. godinu, kada je sproveden prethodni popis, broj stanovnika Srbije je smanjen za 4,15 odsto, a prosečna starost je povećana za dve godine.

Kao razlozi za smanjenje broja stanovnika navedeni su negativan priraštaj i odlazak građana u inostranstvo. Prema podacima popisa iz 2011, udeo starijih od 65 godina u ukupnoj populaciji iznosi 17,4 odsto, a mlađih od 15 godina 14,3 odsto.

Snežana Lakčević iz Republičkog zavoda za statistiku rekla je na konferenciji za novinare u Beogradu da podaci o starijima od 65 i mlađima od 15 godina ukazuju na depopulaciju zemlje i mali udeo dece u ukupnoj populaciji. 
"Udeo starijih od 65 godina je za više od tri procentna poena veći od udela mlađih od 15 godina", rekla je ona i kazala da je prosečna starost stanovništva u Srbiji najveća u regionu južne i istočne Srbije.

Lakčević je navela da je u južnoj i istočnoj Srbiji skoro svaki peti stanovnik stariji od 64 godine.

Rezultati popisa iz 2011. pokazuju da najmanju prosečnu starost imaju opštine Tutin (32,1), Novi Pazar (33,5) i Sjenica (37), dok je najveća prosečna starost u Crnoj Travi (53,7), Gadžinom Hanu (52,5) i Svrljigu (50,6). 
U oko 1.000 naselja u Srbiji ima manje od 100 stanovnika, što je skoro svako peto naselje. Najveći broj tih naselja je u regionu južne i istočne Srbije, u kojima svako treće naselje ima manje od 100 stanovnika.

Podaci iz najnovijeg popisa pokazuju da žene u Srbiji čine 51,3 odsto stanovništva i da je njihova prosečna starost nešto veća - 43,5 godina. Žene čine i većinu stanovništva u 120 od 160 opština u Srbiji.

Zoran Jančić iz Republičkog zavoda za statistiku rekao je da među etničkim grupama koje žive u Srbiji najmlađe stanovništvo imaju Bošnjaci, Romi, Albanci, a zatim slede Srbi koji čine većinu stanovnika. Od 160 opština u 25 je povećan broj stanovnika, među kojima su Novi Pazar, Novi Sad i devet beogradskih opština. 

Najviše stanovnika u poređenju s popisom iz 2002. godine izgubile su opštine Crna Trava, Gadžin Han i Svrljig. Gustina naseljenosti Srbije je 93 stanovnika po kvadratnom kilometru, a najgušće su naseljene niška opština Medijana i nekoliko beogradskih opština.

Ljiljana Đorđević iz Republičkog zavoda za statistiku rekla je da je prosečna starost stanovništva u Srbiji manja nego u Nemačkoj, Italiji, Austriji i Grčkoj, a da je približna prosečnoj starosti građana Slovenije i Finske. 
U poređenju sa susednim zemljama Srbija ima veću prosečnu starost stanovništva od Crne Gore (37) i Hrvatske, a za BiH podaci ne postoje jer nije urađen popis, rekla je ona.

Najnoviji rezultati o popisu stanovništva u Srbiji u prošloj godini pod nazivom "Satnovništvo - starost i pol" objavljeni su na sajtu Republičkog zavoda za statistiku. Republički zavod za statistiku će u januaru objaviti podatke o obrazovnoj strukturi stanovništva, a potom i o veroispovesti.

Popis iz 2011. ne obuhvata Kosovo i Metohiju, a bojkotovali su ga i Albanci u opštinama Preševo i Bujanovac.