sreda 17. novembar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Direktor VBA: U Vojsci Srbije nema značajne korupcije

Direktor VBA: U Vojsci Srbije nema značajne korupcije

BEOGRAD - Vojno-bezbednosna agencija (VBA) je do sada podnela krivične prijave protiv 172 lica zbog korupcije, i to tri oficira i pet vojnih službenika, zbog sumnje da su primali mito, i 164 civila koji su ga davali, izjavio je direktor VBA Svetko Kovač.

- Od 164 krivične prijave protiv civila, 145 se odnosi na lica koja su jednom lekaru davala novac radi oslobađanja od služenja vojnog roka - precizirao je Kovač u intervjuu novom broju magazina Odbrana.

On je rekao da je mito najčešće uzimano po osnovu obezbeđivanja uslova za lečenje, kao i za davanje falsifikovane medicinske dokumentacije radi dobijanja privremene ili trajne nesposobnosti za služenje vojnog roka.

U toku ove godine, naglasio je Kovač, nije bilo slučajeva organizovane kriminalne delatnosti, a broj pojedinačnih slučajeva zloupotrebe službenog položaja i korupcije znatno je manji u odnosu na prethodnu godinu.

Prema njegovoj oceni, korupcija ne predstavlja značajnu bezbednosnu pretnju po sistem odbrane, ali je i dalje prisutna u oblasti vojnog zdravstva i vojne obaveze.

Kovač je saopštio i da su u toku finansijske istrage za povraćaj nezakonito stečene imovine protiv organizovane kriminalne grupe, među kojima je osam aktivnih i šest penzionisanih vojnih lica, kojima se sudi za nezakonito davanje stanova za 34 lica.

- Ta grupa se tereti da je ostvarila protivpravnu materijalnu korist od 300 miliona dinara - podsetio je Kovač.