subota 17. septembar 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Unija prosvetara optužuje ministra Obradovića

Unija prosvetara optužuje ministra Obradovića

BEOGRAD- Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije optužila je ministra prosvete i nauke Žarka Obradovića da nastavlja praksu minimiziranja problema tehnoloških viškova i pri tom tvrdi da sindikati preuveličavaju problem.

Pažljivijom analizom podataka koje su objavili Unija i resorni ministar jasno je da su oni skoro identični, poručuju u saopštenju iz Unije, uz napomenu da sindikalci nisu imali sve podatke zbog neažurnosti školskih uprava, dok je ministar dve nedelje kasnije imao kompletne podatke.

Prema podacima Unije, od 31. avgusta ove godine 3.547 zaposlenih imalo je umanjenu normu i 298 ih je bilo bez ijednog časa, dok su za 1.097 zaposlenih škole iskazale potrebu za njihovim angažovanjem, od čega za 348 osobe u punom radnom vremenu.

"Cilj nam je bio da na početku nove školske godine upozorimo ministra na praksu direktora škola da kriju slobodne časove, da ne prijavljuju viškove, da ne preuzimaju viškove iz drugih škola, već zapošljavaju nove ljude. To smo potkrepili sa nekoliko desetina konkretnih primera", precizirano je u saopštenju koje je potpisao predsednik Unije Dragan Matijević.

Sindikalci smatraju da su "dobrim delom uspeli", jer je ipak došlo do visokog procenta preuzimanja viškova, a brojke koje iznosi ministar su plod obavljenog preuzimanja i verovatno su istinite. Međutim, ono što Uniju zabrinjava je "uporno ćutanje Obradovića" iako je, kako tvrde, više puta prozvan da iznese podatak o tome "koliko je za vreme njegovog ministrovanja zaposleno novih radnika". Pozivajući se na podatke Ministarstva, sindikalci kažu da je reč o više od 2.000 ljudi.

"Očekujemo, takođe, da se Obradović oglasi i po pitanju nespornih činjenica da je u poslednjih 15 godina broj učenika smanjen za preko 200.000, a broj zaposlenih porastao za skoro 14.000 osoba...

Kako školske 2014/15 godine prelazimo na sistem finansiranja po učeniku, doći će do dramatičnih lomova", upozoravju iz Unije koja godinama insistira na stabilizaciji obrazovnog sistema.

Načine za racionalizaciju mreža škola i rešavanje problema tehnoloških viškova u obrazovanju Unija je iznela u "Programu za stabilan obrazovni sistem u Srbiji".

Program ima četiri ključna predloga - pravljenje socijalnog programa za kolege koje su godinu do dve pred penzijom, donošenje zakona o obrazovanju odraslih, formiranje odeljenja po evropskim kriterijumima od po 25 učenika i donošenje zakona o obaveznom srednjoškolskom obrazovanju.