petak 17. septembar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > NBS: Opale devizne rezerve

NBS: Opale devizne rezerve

BEOGRAD - Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su u avgustu opale za 79,7 miliona evra i 31. avgusta iznosile 10 milijardi evra.

Najveći uticaj na smanjenje deviznih rezervi NBS u toku avgusta imali su neto prodaje deviza NBS na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 182,5 miliona evra, i isplata stare devizne štednje u iznosu od 14 miliona evra, piše u saopštenju.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, i sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) iznosile su 31. marta 5,1 milijardu evra. Izraženo u dolarima, devizne rezerve su na kraju avgusta iznosile 12,6 milijardi dolara i takav njihov nivo obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 442 odsto i istovremeno pokriva osam meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve banaka su poslednjeg dana avgusta iznosile 1,5 milijardi evra, tako da su ukupne devizne rezerve zemlje iznosile 11,6 milijardi evra, odnosno 14,6 milijardi dolara.

NBS navodi da su u toku avgusta ostvarene pozitivne međuvalutne promene nastale zbog smanjenja vrednosti evra u odnosu na dolar, kao i rast cene zlata i tržišne vrednosti stranih hartija od vrednosti, u ukupnom iznosu od 153,4 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 864,1 milion evra i bio je za 145,6 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

Za osam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6,2 milijarde evra. U toku avgusta radi obezbeđenja nesmetanog funkcionisanja deviznog tržišta i ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa dinara prema evru NBS je na međubankarskom deviznom tržištu prodala 192,5 miliona evra, a kupila 10 miliona evra.

 U toku avgusta zabeleženo je nominalno jačanje dinara prema evru za 1,1 procenat.