sreda 17. avgust 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Svift er kažnjen zbog otkazivanja leta Čikago-Beograd

Svift er kažnjen zbog otkazivanja leta Čikago-Beograd

FENIKS- Ministarstvo saobraćaja SAD kaznilo je američku aviokompaniju Svift er (Swift Air) sa 100.000 dolara zbog otkazivanja letova na liniji Čikago-Zagreb-Beograd, pred poletanje, objavio je danas sajt Azcentral.

Kako naovodi sajt, Svif er je prvi let na liniji Čikago-Beograd, sa sletanjem u Zagrebu otkazao 17. juna, nekoliko minuta pre poletanja čime je, prema navodima Ministarstva saobraćaja, ostavio 221 putnika bez alternativnog prevoza.

Američka aviokompanija sa sedištem u Feniksu, u državi Arizona, nakon toga je prizemljila svih šest aviona za komercijalne letove na nedelju dana zbog istrage američkih vazduhoplovnih vlasti (Federal aviation administartion - FAA) oko priručnika za obuku pilota Svift era i kvalifikacija posada.

Prema pravilima Ministarstva saobraćaja SAD, aviokompanijama je zabranjeno da otkazuju letove na čarter linijama 10 dana pre poletanja, osim u slučaju kada je fizički nemoguće obaviti putovanje.

Kompanija Er plus iz Čikaga, koja je organizovala letove do Srbije i Hrvatske i prodavala karte, nije odgovarala na telefonske pozive i elektronsku poštu novinara Azcentrala u ponedeljak, 15. avgusta, navodi sajt.

U snimljenom odgovoru na telefonskoj sekretarici kompanije Er plus navodi se da su letovi od Čikaga do Zagreba i Beograda otkazani do daljnjeg.

Kompanija Svift er će polovinu kazne morati da plati u narednih 150 dana, a ukoliko ponovi prekršaj u narednih godinu dana odmah će morati da plati i preostalih 50.000 dolara, navodi se u rešenju Ministarstva saobraćaja SAD.

Portparol Svif era Stiv Roman kazao je da je nakon prizemljenje flote od 17. do 24. juna, ta aviokompanija u saradnji sa FAA radila na ispravljanju priručnika za obuku i trening i da je za dobila usmeno odobrenje te agencije.

Kompanija Svift er prvobitno je planirala da od 17. juna uvede direktne letove na liniji Beograd-Čikago što bi bilo obnavljanje direktnih letova između Srbije i SAD posle 19 godina.

Zbog malog interesovanja putnika, uvedeno je i sletanje u Zagreb, a pre toga je bilo u planu da se uvedu i direktni letovi od Zagreba do Čikaga od 20. juna.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije dao je američkoj kompaniji dozvolu za letove do 29. decembra, pošto je ispunjavala sve propisane uslove.