subota 17. mart 2012.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Sto godina sociologije u Srbiji

Sto godina sociologije u Srbiji

BEOGRAD - Finalnim takmičenjem učenika srednjih škola iz sociologije i izložbom "Sto godina sociologije u Srbiji", na Filozofskom fakultetu u Beogradu počelo je obeležavanje jednog veka te društvene nauke u Srbiji.

Finalno takmičenje na temu "Omladina i zapošljavanje" i izložbu koju je priredilo Srpsko sociološko društvo, otvorio je ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

"Sociologija je važna za razumevanje stvarnosti u kojoj živimo i može da ponudi odgovore na izazove koji su pred nama", istakao je Obradović, istakavši da je odnos prema toj naučnoj disciplini i sociolozima iz dinamične prešao u konstruktivnu fazu.

Predsednik Srpskog sociološkog društva Slobodan Antonić rekao je da izložba prikazuje odnos vlasti prema sociologiji i odnos sociologa prema vlasti koji je uvek bio buran i kontroverzan a da je danas u fazi poštovanja.

Izložba predstavlja informativni pregled sociologije u Srbiji od 1912. do 2012. i tokom cele godine u okviru obeležavanja jubileja, biće prikazana i na Filozofskim fakultetima u Novom Sadu tokom aprila, u Nišu u maju i u Kosovskoj Mitrovici tokom juna.

Povodom obeležavanja jubileja na Avali će 1. i 2. septembra biti održana konferencija "Sto godina sociologije u Srbiji".