subota 17. mart 2012.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Ombudsmanu se 2011. obratilo 12.130 građana

Ombudsmanu se 2011. obratilo 12.130 građana

BEOGRAD - U toku prošle godine ombudsmanu se obratilo 40 odsto više građana nego 2010, naveo je zaštitnik građana Saša Janković u svom redovnom godišnjem izveštaju koji je predao Skupštini Srbije, objavljeno je na sajtu ombdusmana.

Ombudsmanu se 2011. obratilo 12.130 građana, a Janković je u izveštaju naveo da su se u pojedinim oblastima desili pozitivni pomaci od značaja za unapređenje ostvarivanja ljudskih prava, ali da oni nisu ni izdaleka dovoljni da bi prevladali nezadovoljstvo građana.

Kako je ocenjeno, smanjene su institucionalna i građanska tolerancija na nasilje, unapređena regionalna saradnja, stvoreni normativni uslovi za restituciju, povećano učešća žena u javnom životu...

Ti pomaci, ocenio je Janković, nisu ni izdaleka dovoljni da bi prevladali nezadovoljstvo građana nezakonitostima i nepravilnostima koje se ispoljavaju kroz korupciju, partijašenje, neodgovornost, neorganizaciju, nestručnost i nezainteresovanost za obavljanje javnih poslova i vršenje javnih ovlašćenja u skladu sa zakonom.