Glas Javnosti

OGROMAN PORAST STANOVNIŠTVA U KANADI: Prenaseljenost izaziva probleme

Svet
Autor: Glas javnosti

Kanada je dosegla rekordnih 40,77 miliona stanovnika 2023. godini, mahom zahvaljujući privremenoj imigraciji, a porast stanovništva nije prošao bez izazova, objavio je u sredu Rojters pozivajući se na Kanadsku kancelariju za statistiku (SC).

Prema podacima SC-a, Kanada je 2023. bila bogatija za 1,27 miliona ljudi, 3,2 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, što je najviši godišnji rast od 1957.


Priliv imigranata, međutim, navodi se kao glavni krivac za nedostatak stambenog prostora što je dovelo do rasta cena kuća i stanova. Sve to je naškodilo premijeru Džastinu Trudou koji se suočava s padom popularnosti.

Rast stanovništva je takođe srozao domaći bruto proizvod (BDP) po glavi stanovnika i doprineo padu produktivnosti, pokazuju brojke iz poslednjeg kvartala. Na to posebno upozoravaju ekonomisti Kanadske narodne banke.

„Godine 2023, 97,6 odsto rasta kanadskog stanovništva se pripisuje međunarodnoj imigraciji (stalnoj i privremenoj), a tek preostalih 2,4 odsto dolazi od prirodnog priraštaja“, navodi se u izveštaju statističke kancelarije.


„Ovo je druga godina zaredom da je privremena imigracija podstakla rast stanovništva i treća godina zaredom s neto povećanjem rezidenata bez trajne dozvole boravka“, dodaje SC.

Kanada je uveliko zavisila od imigracije kako bi osnažila radnu snagu i ekonomski rast. U 2021. gotovo četvrtina stanovnika nije bila rođena u Kanadi, što je najveća brojka među grupom zemalja G7, navodi se u izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U poslednjih nekoliko meseci Trudoova liberalna vlada pokušava da se odupre pritisku, zbog čega je donela mere kojima pokušava da se ograniči broj stranih studenata i rezidenata bez trajne dozvole boravka koji godišnje mogu da uđu u zemlju.


Procjenjuje se da je 1. januara 2024. u Kanadi živelo 2,6 miliona rezidenata bez trajne dozvole boravka. Od tog broja, njih 2,3 miliona je imalo dozvolu za rad i članove porodice s kojima su živeli. Njih 328.898 su bili tražioci azila sa ili bez dozvole za studiranje ili rad.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR