utorak 16. mart 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > "Komiko oil" ne odustaje od rafinerije

SMEDEREVSKI ODBORNICI DANAS ODLUČUJU DA LI ĆE O IZGRADNJI RAFINERIJE BITI RASPISAN REFERENDUM

"Komiko oil" ne odustaje od rafinerije

Ukoliko ugovor o izgradnji ratifikuje lokalna skupština i "Komiko oil" dobije dozvolu za izgradnju, u Smederevu će se proizvoditi 100.000 barela naftnih produkata dnevno. Iz CIP tvrde da će biti primenjeni najsavremeniji ekološki standardi

BEOGRAD - Zamenik direktora kompanije "Komiko oil" Radomir Radivojević izjavio je juče da će Vlada Srbije na sutrašnjoj sednici doneti odluku o izradi plana prostornog planiranja posebne namene za izgradnju rafinerije nafte u Smederevu i izrazio očekivanje da će za tri meseca Skupština Smedereva ratifikovati ugovor za tu investiciju od 250 miliona dolara.

Radivojević je izrazio uverenje da će ta investicija biti prihvaćena i da će "Komiko oil" dobiti energetsku i upotrebnu dozvolu za izgradnju rafinerije u Smederevu.
- Time što je vlada preuzela na sebe izradu plana nama kao investitorima je vraćena velika sigurnost za projekat koji je od velikog državnog interesa i kojim će biti obezbeđen posao za nekoliko stotina ljudi - rekao je Radivojević.
Međutim, danas bi na sednici lokalnog parlamenta u Smederevu trebalo da se odluči da li će o izgradnji rafinerije biti raspisan referendum.

Radivojević je rekao da je "Komiko oil" upoznat sa političkom situacijom u gradu Smederevu i izrazio uverenje da do referenduma neće doći, ali je dodao da će poštovati svaku odluku građana Smedereva.
- Zbog takve situacije u više gradova u Srbiji ugroženi su investitori, jer je sigurnost njihovog ulaganja dovedena u pitanje - rekao je Radivojević i predočio da bi investicija te kompanije od 250 miliona američkih dolara obuhvatila zakup zemljišta, zaštitu životne sredine, kao i investicije u infrastrukturu gradske industrijske zone.

Takođe, dodao je Radivojević, "Komiko oil" bi uložio 15 miliona dolara u izgradnju kraka naftovoda od Pančeva do Smedereva, koji bi zaživeo paralelno sa rafinerijom.

Generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović je izjavio da je taj institut ugovorio generalni, idejni i glavni projekat za novu rafineriju u Smederevu, koja će, prema njegovim rečima, biti najsavremenija na prostorima bivše Jugoslavije.
On je napomenuo da institut CIP prvi put projektuje rafineriju, ali da za njih nema nepoznanice ni u toj oblasti.
- To će biti ogroman projekat najveće investicije u Srbiji u proteklih 40 godina. Sve nam je poznato, osim tehnologije, koju će doneti partnerska holandsko-američka korporacija - rekao je Ignjatović, izražavajući zadovoljstvo što je posao poveren institutu CIP, koji ima 500 stručnjaka.
Prema njegovim rečima, u pogledu ekologije, u izgradnji rafinerije Smederevo biće primenjeni najsavremeniji evropski i svetski standardi, predviđeni projektnom dokumentacijom, i neće biti propusta koji bi ugrozili lokalno stanovništvo.

Profesor Građevinskog fakulteta Petar Anagnosti je napomenuo da se zagađenje vazduha danas efikasno meri i ukoliko dođe do većeg zagađenja, odmah staje.

Moguće zagađenje terena i podzemnih voda u rafineriji Smederevo će biti rešeno time što će se mora održati tampon sloj, gde može doći do izlivanja štetnih materija, tako da će eventualne havarije biti moguće efikasno otkloniti.

Ukoliko Ugovor o izgradnji ratifikuje lokalna skupština i "Komiko oil" dobije dozvolu za izgradnju rafinerije, u Smederevu će se proizvoditi 100.000 barela naftnih produkata dnevno, što bi, kako tvrde u kompaniji, bila značajna dopuna energetskoj snabdevenosti Srbije.