ponedeljak 15. avgust 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Američki list: Vojska Srbije uživa poverenje

Američki list: Vojska Srbije uživa poverenje

VAŠINGTON - Vojska Srbije je profesionalizovana, pod civilnom kontrolom i postala je, pored Crkve, institucija u koju građani imaju najviše poverenja, a ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da je njegovo ministarstvo sada model za izgradnju delotvorne civilne institucije u Srbiji, naveo je američki dnevnik "Stars end strajps", namenjen američkoj vojnoj zajednici u inostranstvu.

"Nije bilo tako pre svega nekoliko godina", rekao je ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac u intervjuu koji je u petak dao tom listu.

"Delimično zahvaljujući američkoj pomoći, srpska vojska, koja se temeljila na sistemu obaveznog služenja vojnog roka, postala je sposobna profesionalna vojska, za koju se regruti prijavljuju dobrovoljno, koja je pod kontrolom civilne uprave i polako prevazilazi sopstvenu prošlost", piše "Stars end strajps" ("Zvezde i pruge").

"Šutanovac je rekao da je njegovo Ministarstvo odbrane sada model u Srbiji za izgradnju efikasne civilne institucije. Steklo je poverenje srpske vojske i civilnog stanovništva, koji se sećaju krajnje nepopularne vazdušne kampanje NATO, koju su podržavale SAD i uz pomoć koje su okončani ratovi na Balkanu 1990-ih godina, kao i poverenje onih koji su bombardovali zemlju", piše u članku.

SAD su u protekle dve godine donirale skoro pet miliona dolara vojne pomoći Srbiji, najviše od kraja "hladnog rata", podsetio je list, dodajući da je više od 300 srpskih oficira i podoficira prošlo obuku u Americi.

Takođe, u SAD, posle Srbije, živi najbrojnija srpska populacija, ima najviše verskih objekata Srpske pravoslavne crkve i najviše srpskih vojnika u armiji.

Napominjući da je Šutanovac (43) jedan od najmlađih evropskih ministara i da mu je ovo drugi mandat na tom položaju, na koji je imenovan 2007. godine, "Stars end strajps" je naveo da veliki deo njegovog posla predstavlja i borba protiv predrasuda kod nove generacije Srba.

Van Srbije, primećuje "Stars end strajps", Šutanovac se angažuje na obezbeđivanju široke međunarodne podrške, potpisujući vojne sporazume sa zemljama od Kuvajta do Austrije - ukupno 55 dokumenata. Sastao se u Beogradu sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom i državnom sekretarkom Hilari Klinton, a putovao je i u Peking i Moskvu na razgovore s kineskim i ruskim zvaničnicima.

List ukazuje i na učešće srpskih snaga u mirovnim operacijama na Kipru, u Libanu, Kongu, Obali Slonovače, Čadu, Liberiji i misijama EU u Somaliji i Ugandi, a podseća i da su irački podoficiri obučavani u Beogradu.

Kada je, međutim, reč o NATO, Šutanovac kaže da Srbija "nema najbolje odnose" sa Alijansom, piše u tekstu.

Vazdušna kampanja NATO protiv Srbije bila je "veoma pogrešna", ali vreme je da se gleda napred, rekao je on.

Mnogi srpski vojnici su, prema njegovim rečima, u potpunosti bili protiv NATO, ali pošto su neki upućeni u Komandu združenih snaga NATO u Napulju, mnogi među njima su se vratili sa željom da kopiraju metode Alijanse i odbacili su dotadašnje predrasude, piše dnevnik.

Srbija, ipak i dalje smatra neprihvatljivim učešće u operacijama NATO u Avganistanu, ali je ponudila pomoć civilnoj misiji EU u toj zemlji.

"Ja sam optimista", rekao je Šutanovac. "Važno je da smo uspostavili sistem".

Komentari

Овако изгледа најсофистициранија формулација велеиздаје: Они (Амери) су свесни да смо са њима из интереса (додуше личних интереса српске квази-елите и тренутних власника судбине несрећног и по ко зна који пут превареног народа), али то није довољно. Они (Амери) ће бити потпуно задовољни када виде да их ми ВОЛИМО. Е, за то служи наша (српска) квази-елита (тренутни власници наших судбина) да нас идиотизује и дебилизује, јер, нормалан човек не може пристати на ово што пише у тексту наших ''пријатеља'' (Амера). Зна то и Шутановац!