petak 15. jul 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Teodosije: Ugroženo Zočište

Teodosije: Ugroženo Zočište

BEOGRAD - Prilikom radova, koje izvode vlasti Optšine Orahovac u specijalnoj zaštićenoj zoni ispod manastira Zočište, potkopano je i delimično oštećeno pravoslavno groblje i neposredno su ugroženi manastir Zočište i manastirski kompleks, javlja KIM radio. Albanska firma koja izvodi radove je na nekim mestima po nekoliko metara ušla u imanje i odnela zemljište u vlasništvu manastira, dok trasa puta ni jednim delom nije ugrozila susedna imanja u posedu Albanaca iz sela Zočište.
Episkop raško prizrenski Teodosije izjavio je da je manastir Zočište ozbiljno ugrožen i da opština Orahovac izvodi sporne radove, bez ikakve saglasnosti manastira i Eparhije i to ne samo u okviru specijalne zaštićene zone, već i na samom manastirskom imanju.
Radovi se nastavljaju i pored protesta manastira i kancelarije Evropske unije na Kosovu, izjavio je episkop Teodosije. Direktor katastra u kosovskoj opštini Orahovac Ifka Fatmir tvrdi da se radovi u bilizini manastira trenutno ne izvode, jer se čeka odgovor Eparhije.
Predsednik srpske opštine Orahovac Marjan Šarić kaže da je ovaj nasrtaj na zaštićenu zonu i manastir poruka raseljenim Srbima. Manastir i selo Zočište potpuno su uništeni 1999. godine nakon dolaska snaga KFOR, a proces obnove hrama i manastirskog kompleksa još traje. Iako su u samom selu obnovljene kuće za proterane Srbe, tek ovih dana se u njih pokušavaju vratiti raseljeni, javlja KiM radio.

Komentari

Vratite vladiku Artemija,pogubismo Kosovo i sve na Kosovu!Bez ljutnje,ovo su samo cinjenice!