četvrtak 15. jul 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > MMF: Spoljni dug Srbije 77,5 odsto BDP

MMF: Spoljni dug Srbije 77,5 odsto BDP

VAŠINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) ocenio je da će spoljni dug Srbije dostići maksimalni nivo u 2010. godini i da će iznositi 77,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Kako se navodi u izveštaju MMF-a o Srbiji objavljenom na sajtu www.imf.org, nivo spoljnog zaduženja Srbije prema BDP-u počeće da se smanjuje od 2011. godine pod pretpostavkom da se nastavi postepeni ekonomski rast i stabilizuje deficit tekućeg plaćanja.

Spoljni dug će se u 2015. godini smanjiti na 66,3 odsto BDP-a, što je samo marginalno iznad pretkriznog nivoa zaduženja Srbije u 2008. godini, ocenio je MMF.

Državni dug Srbije ostao je održiv, navodi se i procenjuje da će opšti državni dug porasti sa 35,5 odsto BDP-a u 2009. na 39 odsto BDP-a u 2010. godini, ali da se očekuje smanjenje na 36 odsto BDP-a u 2015. godini.

U izveštaju MMF se ocenjuje i da će tekući platni deficit ponovo biti povećan u 2010. godini, ali da su izgledi finasiranja spoljnog duga i deficita povoljni.

MMF je u izveštaju objavljenom nakon četrvte revizije tekućeg kreditnog aranžmana sa Srbijom ocenio i da će inflacija u Srbiji na kraju godine biti blizu ciljanog nivoa od šest odsto sa odstupanjem od plus minus dva procentna poena.

Međunarodni monetarni fond je 15. maja 2009. odobrio Srbiji kreditni stend-baj aranžman od 2,6 milijardi specijalnih prava vučenja, što je trenutno 3,14 miljardi evra. Iz tog kredita za jačanje deviznih rezervi, Srbija je do sada povukla oko 1,3 milijarde evra. Predviđeno je da aranžman traje do aprila 2011. godine.

Komentari

Svi naivni u Hrvatsku na more da dobijete batine koje budete pamtili za celi život
Kolumna Drugi pogledTako lepa, tako blizu i tako šovinistička!

Piše Tina Lakić
PIXSELL
Iz Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma i lokalnih vlasti izostale su reakcije i isprike zbog otvorenog vrijeđanja srpskih navijača u Splitu i napada na srpske turiste u Vodicama. Do primjerene reakcije nadležnih vjerojatno će doći tek kada neki od uglednijih svjetskih medija (kao što je to prošle godine učinio BBC) udijeli packu Hrvatskoj.

Češki turisti napokon mogu odahnuti. Vrli domaći ugostitelji, iznajmljivači i lokalno stanovništvo napokon su prestali prevrtati njihove novčanice kao manje vrijedne, pregledavati im prtljažnike u potrazi za hranom koju su se usudili ponijeti sa sobom i zbijati neslane šale na njihov račun.

Hrvatski primitivci dobili su drugu, puno inspirativniju metu. Na Jadran su se ove godine u nešto većem broju zaputili turisti iz Srbije, a tamo ih je dočekala dobrodošlica kakvu samo domaći nacionalisti mogu prirediti. Što oni tu rade, neka se vrate tamo odakle su i došli, prošlo je premalo godina od rata – najpristojnije su primjedbe koje su čuli sretniji među njima. Puno češće mogao se čuti klasični govor mržnje, koji uključuje spominjanje četničke majke i vješanje na vrbe, kao da su sami Mladići i Karadžići uplatiti sedam dana u Dalmaciji.

Kulminiralo je ovog vikenda u Vodicama fizičkim obračunom na cesti, o kojem su izvijestili svi hrvatski i srpski mediji. Priča, kao i većina takvih, ima dvije verzije.

Prema jednoj je sve započelo tako što se mladić na motoru vozio u zabranjenom smjeru te nokautirao mladića iz automobila beogradskih registarskih oznaka koji ga je upozorio na neprimjereno ponašanje u prometu.

Druga verzija svodi se na to da je mladić iz automobila sam sve zakuhao jer je prvi počeo vrijeđati. I jedna i druga verzija, međutim, imaju isti epilog. Domaćin je bio jači na šakama, mladić iz Beograda izvukao je deblji kraj, a njegova obitelj neplanirano se ranije vratila kući i tiražnim srpskim medijima ispričala horor-iskustvo s hrvatske obale. 'Marš vanka iz Vodica. Bež'te kući, četnici, ovdje niste dobrodošli', vrištali su naslovi ispovijesti traumatizirane obitelji.

Budući da je iz Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma i lokalnih vodičkih vlasti izostala bilo kakva vrsta službene reakcije ili isprike zbog otvorenog vrijeđanja na nacionalnoj osnovi, za nastavak priče u beogradskim medijima pobrinuli su se anonimni domaći forumaši s još žešćim vrijeđanjima i govorom mržnje.

Do primjerene reakcije nadležnih vjerojatno će opet doći prekasno, tek kada neki od uglednijih svjetskih medija (kao što je to prošle godine učinio BBC) bude pisao o Hrvatskoj kao zemlji u kojoj turisti nisu uvijek sigurni.

Ministar Damir Bajs politikom šutnje uspio je tako u samo 24 sata uništiti vlastitu kampanju lansiranu u Srbiji neposredno prije početka turističke sezone. S prošlogodišnjom akcijom i sloganom "Tako lepa, a tako blizu", kojoj je cilj bio dovesti veći broj Srba na Jadran nego dosad, ionako je bio zakasnio. Broj srpskih turista nije se bitno povećao. No, i oni koji su mu u međuvremenu povjerovali i počeli razmišljati o dolasku u Hrvatsku, sada će ipak još jednom razmisliti. Nakon nedjeljnog incidenta u Vodicama i splitske dobrodošlice navijačima uoči susreta Davis Cup reprezentacija dviju država s transparentom 'Srbe na vrbe', Bajs može biti potpuno siguran da je sav naš novac uložen u privlačenje srpskih turista bilo bolje baciti u vjetar.

Veće zanimanje za hrvatsku obalu u Srbiji je ionako bilo teško pobuditi jer su tamo, uglavnom zbog konkurentnijih cijena, omiljene destinacije Cipar, Grčka, Crna Gora i Turska. Prošle godine samo je 87 tisuća srpskih turista ljetovalo u Hrvatskoj, što je daleko manje od prijeratnih brojki, ali i potencijala koje to tržište za Hrvatsku ima. Ove godine ambicije su bile daleko veće, ali očito ne i iskrene. Da nije tako, hrvatske vlasti pobrinule bi se da se na svaki nacionalistički ispad adekvatno odgovori, kako javnim ograđivanjem i osudom takvog čina, tako i migom represivnim organima da takvo ponašanje ažurnije sankcioniraju.

Osim što je necivilizirano, nacionalističko bahaćenje po obali je i ravno ekonomskom samoubojstvu. Kao ni u ostalim granama ekonomije, ni u turizmu situacija nije sjajna, iako se na prihode od njega počelo gledati kao na jedini spas od mogućeg bankrota države. Podbačaj iz lipnja nastoji se sustići u srpnju, što neće biti lako i bez ispada raznih primitivaca.

Podaci su neumoljivi. U lipnju je u Hrvatsku došlo 19 posto manje njemačkih turista nego u istom mjesecu lani, s tim da se u prvih pola godine ukupno sedam posto manje Nijemaca odmaralo na Jadranu. U lipnju su 'pali' i Austrijanci, Česi, Mađari, Nizozemci te Srbi. Samo u lipnju Jadran je ukupno imao pet posto manje dolazaka turista i šest posto manje noćenja.

Ako šovinisti već nemaju dovoljnu širinu kako bi shvatili da na hrvatsko more Srbi ne dolaze širiti mrtvu i pokopanu ideju Velike Srbije, nego kao i svi drugi odmarati, kupati se i, da i to se računa, trošiti eure, onda bi ih tome trebale podučiti nadležne lokalne i državne institucije. Nemaju li namjeru to učiniti, iduće sezone u Srbiji bi trebali lansirati akciju pod novim sloganom: 'Tako lepa, tako blizu i tako šovinistička'.

Где се овај петар гаси?

Dozvolite da glasno razmisljam. Dakle od 100 evra koje zaradimo 77.5 evra ide na vracanje dugova a 22.5 evra ostaje za prezivljavanje. Nisam znao da se tako izlazi iz krize iz koje smo vec izasli.